29 sept. 2021 | 13:52

BNR ”te învață” să-ți scoți banii din bancă: ce vrea să faci cu economiile

ACTUALITATE
BNR ”te învață” să-ți scoți banii din bancă: ce vrea să faci cu economiile

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), susține că în țara noastră există un exces de economisire bancară care poate să meargă spre economia reală românească prin intermediul pieţei de capital.

În România, există o predilecție clară pentru o economisire bancară, în active monetare mai exact, susține Popa.

Practic, „avem un raport împrumuturi la depozite subunitar, care vine de undeva de la 130% la 70% – acest indicator este pe medie a sectorului bancar, deci la nivel individual sunt variaţii mult mai mari. (…)

Avem un exces de depozite versus credite, avem un exces de economisire bancară versus creditare bancară. Ce este mai rău este că ajunge să finanţeze chiar şi deficitele bugetare ale altor state şi aici avem un indicator care se numeşte activele externe nete ale sistemului bancar privat”, a declarat oficialul BNR, la Summitul Administratorilor de Fonduri din România.

Oficialul BNR vorbește și despre ce se întâmpla pe piață, în urmă cu un deceniu. Spre deosebire de atunci, în România 2021 nu lipsesc resursele financiare pentru a investi, spune el.

„Erau multe miliarde de euro pasive, deci băncile comerciale româneşti se împrumutau net de afară. Între timp, acestea au ajuns cu plus, avem active, deci putem spune că băncile comerciale locale împrumută net sectorul extern. Dacă în iulie 2021 aveam un surplus de 6,1 miliarde de euro, deci băncile locale exportau 6 miliarde capital, acum 12 ani, în iulie 2008, aveam un deficit de 16 miliarde de euro.

Asta ne arată că există capital, există bani în România care pot finanţa economia locală mai bine, ideal să finanţăm economia privată, dacă tot mai rămâne, ok, finanţăm şi deficitul public, însă de ce să finanţăm deficitul public al altor state?”, a mai menţionat Popa.

Ce poți face cu banii, pentru a evolua din punct de vedere economic

Expertul BNR este de părere că bursa poate fi o idee inspirată pentru antreprenorii români. Aici au șanse reale să se dezvolte într-un mediu de business sănătos și profitabil.

„Eu cred cu tărie că antreprenoriatul înseamnă inovaţie. Prin bursă, antreprenorii pot creşte, deci bursa susţine inovaţia. Consumatorul câştigă, odată cu el câştigă şi antreprenorul, cel care a venit cu ideea, dar şi acţionarii minoritari, cei care au venit la bursă şi au cumpărat acţiuni. BNR susţine piaţa de capital.

Face acest lucru nu pentru că o piaţă de capital solidă este un bun public, un bun benefic tuturor românilor, ci şi din motive mai egoiste, pentru că piaţa de capital este până la urmă o roată a mecanismului de transmisie a politicii monetare.

Piaţa creditului este roata mai mare, cu siguranţă însă este nevoie de o transmisie cât mai bună a politicilor băncii centrale, iar o piaţă de capital dezvoltată îmbunătăţeşte exact această transmisie, hrăneşte intermedierea financiară”, a subliniat Popa.