Blue Origin, în proces cu NASA: motivul din spatele procesului ciudat al lui Jeff Bezos

Blue Origin, în proces cu NASA: motivul din spatele procesului ciudat al lui Jeff Bezos

Blue Origin, compania deținută de Jeff Bezos, a inițiat în proces împotriva NASA, Agenția Spațială a Statelor Unite ale Americii. Motivul din spatele procesului are legătură cu un contract care a ajuns la SpaceX, gigantul spațial deținut de Elon Musk.

În contextul ambiției puerile între miliardari, Jeff Bezos s-a supărat că Elon Musk a prins un contract bun cu NASA și a decis să dea în judecată Agenția Aerospațială Americană. „Această acțiune contestă evaluarea inadecvată și ilegală de către NASA a ofertelor”, au scris avocații Blue Origin în plângerea înaintată într-o instanță federală din Statele Unite.

Jeff Bezos versus NASA și Elon Musk

Plângerea, înaintată luni în instanță, reprezintă ultima acțiune a Blue Origin prin care încearcă să răstoarne o decizie NASA de a acorda SpaceX contractul de construire a landerului lunar pe care agenția spațială americană vrea să îl folosească în misiunea sa de aselenizare planificată pentru anul 2024.

Pentru context, acțiunea din tribunal a Blue Origin vine la câteva săptămâni după ce Biroul de Contabilitate a guvernului american a respins o altă plângere înaintată de compania lui Bezos și, la momentul respectiv, a confirmat că decizia NASA de atribuire a contractului către SpaceX este corectă.

Acest efort juridic vine după ce în luna aprilie Agenția Spațială a SUA a acordat contractul de 2,9 miliarde de dolari celor de la SpaceX. Blue Origin, SpaceX și o altă companie privată, Dynetics, au depus oferte în prima parte a acestui an pentru ceea ce se credea că vor fi două contracte. Ulterior, a ieșit la iveală că NASA va atribui un singur contract din cauza unei alocări bugetare mai reduse decât cea așteptată din partea Congresului.

Decizia de a acorda contractul companiei lui Elon Musk a fost una un pic ciudată pentru că, înaintea deciziei din aprilie, NASA acordare contracte cu o valoare totală de un miliarde de dolari, iar 579 de milioane au mers atunci la Blue Original, în timp ce doar 135 de milioane au fost alocate SpaceX.