Blue Origin, în proces cu NASA: motivul din spatele procesului ciudat al lui Jeff Bezos

Blue Origin, în proces cu NASA: motivul din spatele procesului ciudat al lui Jeff Bezos

Blue Origin, compania deținută de Jeff Bezos, a inițiat în proces împotriva NASA, Agenția Spațială a Statelor Unite ale Americii. Motivul din spatele procesului are legătură cu un contract care a ajuns la SpaceX, gigantul spațial deținut de Elon Musk.

În contextul ambiției puerile între miliardari, Jeff Bezos s-a supărat că Elon Musk a prins un contract bun cu NASA și a decis să dea în judecată Agenția Aerospațială Americană. „Această acțiune contestă evaluarea inadecvată și ilegală de către NASA a ofertelor”, au scris avocații Blue Origin în plângerea înaintată într-o instanță federală din Statele Unite.

Jeff Bezos versus NASA și Elon Musk

Plângerea, înaintată luni în instanță, reprezintă ultima acțiune a Blue Origin prin care încearcă să răstoarne o decizie NASA de a acorda SpaceX contractul de construire a landerului lunar pe care agenția spațială americană vrea să îl folosească în misiunea sa de aselenizare planificată pentru anul 2024.

Pentru context, acțiunea din tribunal a Blue Origin vine la câteva săptămâni după ce Biroul de Contabilitate a guvernului american a respins o altă plângere înaintată de compania lui Bezos și, la momentul respectiv, a confirmat că decizia NASA de atribuire a contractului către SpaceX este corectă.

Acest efort juridic vine după ce în luna aprilie Agenția Spațială a SUA a acordat contractul de 2,9 miliarde de dolari celor de la SpaceX. Blue Origin, SpaceX și o altă companie privată, Dynetics, au depus oferte în prima parte a acestui an pentru ceea ce se credea că vor fi două contracte. Ulterior, a ieșit la iveală că NASA va atribui un singur contract din cauza unei alocări bugetare mai reduse decât cea așteptată din partea Congresului.

Decizia de a acorda contractul companiei lui Elon Musk a fost una un pic ciudată pentru că, înaintea deciziei din aprilie, NASA acordare contracte cu o valoare totală de un miliarde de dolari, iar 579 de milioane au mers atunci la Blue Original, în timp ce doar 135 de milioane au fost alocate SpaceX.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: