Black Friday 2021, sursă de fraudă: cum reclami o înșelătorie, ofertă falsă

Black Friday 2021, sursă de fraudă: cum reclami o înșelătorie, ofertă falsă

Zilele acestea, magazinele online și fizice din întreaga țară se întrec în promoții care mai de care mai atractive pentru clienții dornici să pună mâna pe un chilipir. La fel ca în fiecare an, de Black Friday, sute de mii de români vor face cumpărături consistente, însă nu toți vor fi mulțumiți de achizițiile făcute, din diverse motive. Pentru aceștia din urmă, în cazul în care consideră că sunt victimele unei fraude, există soluții.

În cazul în care cumperi ceva de Black Friday, fie că vorbim despre articole vestimentare, electronice, electrocasnice sau orice altceva, trebuie să știi că drepturile tale de consumator rămân valabile, chiar dacă produsele au un preț cu mult mai mic decât în restul anului.

Prin urmare, orice fraudă ai descoperi, trebuie să o reclami, pentru a-ți primi banii înapoi.

Ce faci, dacă ai fost păcălit de Black Friday

În cazul în care ai luat țeapă în aceste zile de reducere sau, pur și simplu, constați că un comerciant încalcă regulile și afișează promoții false, poți reclama acest lucru la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Trebuie să știi că reclamația la ANPC poate fi transmisă în scris sau în format electronic, folosind formularul de sesizare online, disponibil pe site-ul Autorității. Sesizarea se face în nume personal și trebuie să fie însoțită de documente care să probeze practica înșelătoare, cum ar fi anunțuri, reclame, fotografii cu prețurile respectivului produs etc.

Care ar putea fi neregulile sesizate la ANPC? Ei bine, în baza OG 99/2000, se stabilește că un produs redus cu ocazia Black Friday sau altor evenimente, care are un preț mai mare decât cel mai mic preț din ultimele 30 de zile (prețul de referință), reprezintă o practică menită să îi păcălească pe consumatori. Dacă descoperi o astfel de practică, atât în vreunul dintre magazinele fizice, cât și dintre cele online, te poți adresa inspectorilor ANCP, care vor lua act de sesizarea ta și vor demara controale în speța indicată de tine.