14 apr. 2021 | 15:35

Piața Bitcoin a crescut mult mai repede decât valoarea Apple, Amazon și Microsoft: e de bine sau e doar o bulă speculativă?

ACTUALITATE
Piața Bitcoin a crescut mult mai repede decât valoarea Apple, Amazon și Microsoft: e de bine sau e doar o bulă speculativă?

Valoarea de piață a criptomonedelor Bitcoin a atins pragul de 1 trilion de dolari mult mai repede decât au făcut-o giganți ca Apple, Amazon și Microsoft.

Bitcoin e din nou în centrul atenției după ce a depășit pragul de 64.000 de dolari, un nou record, și dă semne că ar putea să crească mai mult de atât. Piața criptomonedelor a depășit două trilioane de dolari în total, din care toate monedele Bitcoin aflate acum în circulație valorează mai bine de jumătate.

Bitcoin e o monedă lansată în urmă cu 12 ani și iată că i-a luat extrem de puțini ani să atingă pragul de 1 trilion de dolari. Prin comparație, giganți ca Apple, Google, Microsoft și Amazon au avut nevoie de decenii pentru a ajunge la o asemenea valoare de piață.

A crescut Bitcoin prea rapid?

Bitcoin se tranzacționa miercuri după-amiază la o valoare de aproximativ 64.400 de dolari, un nou record. Contextul are legătură și cu listarea Coinbase, despre care am scris AICI, dar e vorba și de interesul tot mai mare arătat de investitorii mari – cei de pe Wall Street și nu numai. Valoarea tuturor monedelor BTC aflate acum în circulație e undeva la 1,2 trilioane de dolari.

Cei de la Business Insider vin cu o comparație interesantă. Bitcoin a depășit valoarea de piață de 1 trilion de dolari mult mai repede decât au făcut-o giganți din tehnologie precum Apple, Microsoft și Amazon. Adică în doar 12 ani.

Americanilor de la Apple, spre exemplu, le-a luat 42 de ani să ajungă acolo, celor de la Amazon 24 ani, iar celor de la Microsoft 44 de ani. De asemenea, Google a atins această performanță în 21 de ani, după cum vezi în tabelul de mai jos.

În mod normal, ai crede că e ceva acolo din moment ce prețul unei monede ca Bitcoin crește accelerat, deși în spatele ei este interes și nimic mai mult. Doar că economiștii avertizează că tot ce se umflă atât de rapid se poate sparge la fel de repede.

Poate fi, așadar, Bitcoin o bulă speculativă? Unii zic că da, alții susțin contrariul. Doar că exact asta înseamnă o bulă: afli că e asta abia când ea se sparge. Ceea ce înseamnă mult prea târziu pentru a acționa în vreun fel.