Bitcoin îți arată că totul se poate nărui într-o clipă: cum s-a prăbușit în doar o oră cu mii de dolari
Bitcoin e parte dintr-o piață extrem de volatilă, iar recenta scădere abruptă nu face decât să confirme asta.
Bitcoin s-a prăbușit duminică, în doar o oră, și a pierdut din valoare câteva mii de dolari. Scăderea abruptă a fost de 14% și nici măcar n-a fost cauzată de vreo informație reală. A fost panică majoră, după un zvon apărut în presa internațională.
Bitcoin a căzut, în câteva zeci de minute, de la aproape 60.000 de dolari la 51.000 de dolari. A recuperat ulterior, când piața și-a dat seama că e vorba doar de o informație falsă, care nu fusese verificată.
Bitcoin, prăbușire accelerată
Scăderea abruptă a fost cauzată de un zvon. Cineva de pe Twitter a lansat informația că Trezoreria Statelor Unite plănuiește să combată spălarea banilor prin intermediul criptomonedelor. Doar că Trezoreria nu făcuse niciun comentariu pe această temă, scrie CNN.
Pe de altă pare, Reuters citează informația prezentată de CoinMarketCap, care a relatat că scăderea ar fi fost provocată de o pană de curent în regiunea chineză Xinjiang, care alimentează cu energie mineritul de bitcoin.
„Pana de curent expune o slăbiciune fundamentală, aceea că, deşi reţeaua bitcoin este descentralizată, mineritul nu este”, a spus Luke Sully, director general al firmei Ledgermatic.
A fost de ajuns însă ca investitorii să se sperie și să înceapă să schimbe investițiile în criptomonede. Scăderea a fost de 14 procente. Același lucru s-a întâmplat și cu Ethereum, dar și cu Dogecoin, moneda virtuală lansată în glumă care se bucurase de o creștere de 300% în doar 7 zile.
Luni, în jurul prânzului, Bitcoin recuperase și era undeva pe la 57.000 de dolari. Dar este încă o dovadă a faptului că piața e mișcată într-o direcție sau alta doar de încredere, de impuls, de acțiune rapidă. E motivul pentru care e atât de volatilă. Astăzi poți fi milionar și mâine poți pierde tot.
Un avertisment legat de acest lucru a venit de la toți marii economiști, dar și de la BNR. Banca Națională a Româniai transmitea recent că monedele virtuale sunt ”active speculative volatile și extrem de riscante”, adăugând că acestea ”au un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor”.
Cu alte cuvinte, banca centrală nu-ți spune dacă e bine sau nu să investești în așa ceva. Dar cere maximă prudență.