Bitcoin, consum uriaș de energie electrică: mai mult decât o țară cu 44 milioane locuitori
Bitcoin are în spate o tehnologie extrem de atractivă pentru cei care investesc în cea mai cunoscută monedă virtuală. Doar că întreaga tehnologie este energofagă.
Bitcoin e cea mai cunoscută monedă virtuală și are în spate un sistem bazat pe tehnologia blockchain, care o face extrem de atractivă pentru investitori. Doar că minarea unei astfel de monede este energofagă. Consumă extrem de multă energie electrică, chiar mai mult decât întreaga populație a Argentinei, după cum au arătat specialiștii de la Universitatea Cambridge.
Crearea criptomonedelor are nevoie de energie, pentru că implică calcule complexe efectuate de computere pentru a verifica tranzacțiile, scrie BBC.
Câtă energie electrică consumă Bitcoin
Specialiștii susțin că cei care minează criptomonede consumă aproximativ 121,36 terawatt-oră (TWh). Cu cât valoarea unei monede e mai mare, cu atât acest consum crește. Iar trendul e unul de creștere, după cum s-a putut observa în ultimele zile.
Consumul de energie electrică pentru Bitcoin e peste Argentina (121 TWh) care are circa 44 milioane de locuitori. Dar e și peste Olanda (108,8 TWh) și Emiratele Arabe Unite (113,20 TWh) și apropiat de cel al Norvegiei (122,20 TWh). Calculatoarele, extrem de complexe, sunt conectate la rețeaua de criptomonede și au sarcina de a verifica tranzacțiile făcute de persoanele care trimit sau primesc Bitcoin.
Zilele trecute, Bitcoin a atins recordul de 48.000 de dolari, salt datorat anunțului Tesla, care anunța că a cumpărat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Tesla a mai anunțat că, potrivit noii politici a companiei, ar putea „achiziționa și deține active digitale periodic sau pe termen lung”. În plus, Tesla a mai declarat că se așteaptă să Bitcoin să fie acceptată pe viitor ca formă de plată pentru produsele sale.
Dar reprezentanții companiei au mai adăugat că „activele digitale au fost în trecut și pot continua să fie extrem de volatile, inclusiv ca urmare a diferitelor riscuri și incertitudini asociate”.
Sunt mulți specialiști care cred că totul e bulă speculativă, dar există și optimism uriaș legat de cea mai cunoscută monedă virtuală.