20 oct. 2021 | 13:50

Bitcoin bate record după record. Vor dispărea banii fizici?

ACTUALITATE
Bitcoin bate record după record. Vor dispărea banii fizici?

Cea mai populară criptomonedă din lume – Bitcoin – continuă să aibă o evoluție fulminantă. Miercuri, moneda digitală valorează nu mai puțin de 63.821 de dolari pe unitate, iar analiștii pieței criptografice susțin că nu se va opri prea curând din creștere.

Nu doar pentru Bitcoin lucrurile evoluează într-o direcție mai mult decât favorabilă. Piața criptografică globală cunoaște, la rândul ei, o ascensiune istorică. Cifrele oficiale arată că, per ansamblu, capitalizarea monedelor virtuale globale este de aproximativ 2,5 trilioane de dolari.

Ethereum (eter), Binance Coin și Polkadot (DOT) cunosc și ele evoluții impresionante în această perioadă.

Vor dispărea banii fizici?

Tot mai multe instituții financiare oficiale se declară îngrijorate de prețul în creștere al monedelor digitale, dar mai ales de tendința globală a oamenilor de a migra către acest sector monetar nereglementat și digital.

Din acest motiv, majoritatea băncilor centrale ale lumii iau deja în calcul lansarea propriilor lor monede digitale, pentru a veni în întâmpinarea oamenilor care au prins gustul tranzacțiilor digitale. Totuși, spun bancherii lumii, monedele digitale emise de instituțiile statelor vor fi reglementate și recunoscute oficial, vor putea fi impozitate și urmărite corespunzător.

Marele avantaj de care se vor bucura cetățenii utilizând monedele digitale ale băncilor centrale, în detrimentul clasicului Bitcoin, va fi acela că monedele virtuale oficiale vor fi mai puțin volatile. Practic, va fi diminuat riscul de devalorizare peste noapte, așa cum există el în cazul criptomonedelor actuale, nereglementate.

Potrivit directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, peste jumătate din băncile centrale ale lumii au explorat crearea propriilor valute digitale (CBDC).

Diferența va fi, însă, majoră. Monedele digitale ale băncilor centrale vor fi reglementate oficial și, în mod automat, mult mai stabile decât actualele criptomonede.

„Când ne uităm la acest univers, cea mai fiabilă este moneda noastră digitală a băncii centrale. De ce? Pentru că au sprijinul statului și sunt integrate în politică monetară”, a spus oficialul FMI.