Bill Gates construiește o centrală nucleară într-un mic orășel: ce planuri are miliardarul
Magnatul promite să contruiască o centrală nucleară într-un orășel din Wyoming, Statele Unite ale Americii, pe locul unei foste mine de cărbune.
Bill Gates pare să nu se mulțumească cu Microsoft, astfel că are în plan construirea unei centrale nucleare în Kemmerer, un mic oraș din statul Wyoming. Viitoarea centrală va purta numele de „Natrium” și ar urma să înlocuiască o veche mină de cărbuni ce-și va „da duhul” în 2025. Se preconizează că centrala lui Gates ar urma să asigure 250 de locuri de muncă noi, ceea ce ar reprezenta o gură de aer proaspăt pentru populația orașului care, în momentul de față, însumează aproximativ 2.600 de locuitori.
În spatele operațiunii se află TerraPower, o altă companie fondată de Bill Gates.
„Tehnlogia noastră de ultimă oră va fi punct de referință pentru crearea de energie electrică, în paralel asigurând locuri de muncă bine plătite”, a declarat Chris Levesque, CEO la TerraPower.
Natrium, noul „copil” al lui Bill Gates, tinde să schimbe regulile jocului
„Credem că Natrium va schimba regulile jocului în industria de energie electrică”, a spus, la rândul său, Bill Gates.
Conform a ceea ce se știe până în prezent, centrala nucleară va fi compusă dintr-un reactor de 345 megawați (sodiu răcit) și va putea să deservească mai mult de 250.000 de case din zona apropiată orășelului Kemmerer, informează The Guardian.
Mai mult, reactorul Natrium ar urma să fie unul sigur, astfel încât, în cazul unei catastrofe, asemenea celei de la Cernobîl, ar avea capacitatea de a se opri în timp util, spre deosebire de modele mai vechi, care s-au dovedit a fi ineficiente, în cazul unei situații neprevăzute.
În ciuda celor spuse, mulți se arată sceptici în legătură cu aceste aspecte, considerând că tehnologia Natrium nu ar fi atât de avansată, precum e lăudată.
Edwin Lyman, director al unei asociații non-profit pe tema siguranței nucleare, a declarat pentru The Guardian că, potrivit propriilor opinii, folosirea sodiului răcit nu ar fi tocmai cea mai bună idee, tehnologia în sine având „multe probleme”.