02 sept. 2021 | 09:30

Bătălia pentru aurul României: am fi plătit datoriile pe 100 de ani dacă făceam ce au reușit canadienii

ACTUALITATE
Bătălia pentru aurul României: am fi plătit datoriile pe 100 de ani dacă făceam ce au reușit canadienii

Dacă mai aveai vreun dubiu legat de faptul că nu ne descurcăm foarte bine în a aprecia bogățiile României, este suficient să arunci o privire pe efortul de exploatare al aurului românesc din partea canadienilor de la DeepRock.

România stă pe o mină de aur. Acest detaliu se știe de mult. Mai puțin cunoscut este faptul că nu ne prea pricepem să-l exploatăm, așa că vin străinii. Pe primul loc în acest efort de mineri se află canadienii de la DeepRock. Ei tocmai l-au recrutat pe fostul șef de la Romgaz pentru a le conduce operațiunile abia lansate pe teritoriul țării noastre. În plus, compania se află într-un proces agresiv de extindere a operațiunilor din România.

România, o mină de aur exploatată de canadieni

În timp ce statul român a abandonat proiectul de exploatare, compania DeepRock s-a aruncat la niște tranzacții atât de ambițioase în țara noastră încât, într-un timp scurt, și-a lărgit portofoliul cu 461%.

În luna mai a acestui an, DeepRock Minerals îl recruta pe Adrian Volintiru, fostul șef al Romgaz. Poziția ocupată de acesta era de director al operațiunilor de exploatare de pe teritoriul României. Ca specializare, DeepRock este specializată în achiziționarea, explorare și dezvoltarea proprietăților minerale.

Deși avea deja o poziție privilegiată pe piața din România, DeepRock a mai făcut acum o investiție fabuloasă pe segmentul exploatării aurului de la noi. De această dată, a doua achiziție locală confirmată a implicat o proprietate din Munții Apuseni. Situată în nordul României, proprietatea deținută în proporție de 100% de canadieni este la aproximativ 5 kilometri de actualul proiect de exploatare auriferă al gigantului canadian. Punctual, noua achiziție va extinde semnificativ terenul deținut de DeepRock în România, de la 764 de hectare, până la 3528 de hectare, o creștere de 461%. Dacă nu era evident, ambele proprietăți prezintă cantități semnificative minerale, în special aur.

Ca un detaliu important, DeepRock, cu sediul la Vancouver, fondată în 2014, a semnat la finele anului trecut un acord pentru preluarea unei participații de 100% din concesiunea unui perimetru de 7.641 km² situat în munții Apuseni, în județul Bihor. În acea regiune, au fost găsite rezerve minerale în mai multe rânduri. După lucrări de explorare, dezvoltare și exploatare subterană efectuate în anii 1980 și începutul anilor 1990, realitatea din regiune a fost clară, dar lucrările au fost abandonate ulterior de către statul român, conform profit.ro. Nu în ultimul rând, este bine de știu că DeepRock are operațiuni doar în Canada și România, iar în 2019, cu doar 6 angajați pe statele de plată, a raportat venituri de 1,25 milioane de dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele