24 mai 2021 | 16:55

Banii îți dispar de pe card cât ai clipi, dacă faci aceste greșeli. 10 pași simpli ca să eviți atacurile cibernetice

BANI
Banii îți dispar de pe card cât ai clipi, dacă faci aceste greșeli. 10 pași simpli ca să eviți atacurile cibernetice

Odată cu pandemia de coronavirus, atacurile cibernetice s-au inmulțit și ele semnificativ. Oamenii au început să efectueze tot mai multe cumpărături online, să lucreze de acasă, iar infractorii cibernetici s-au orientat și ei dezvoltând noi metode de înșelăciune.

Trebuie să știi că, dacă deții un card bancar, fie că este unul de debit, de debit cu overdraft sau descoperire de cont, ori un card de credit, nu trebuie să te bazezi exclusiv pe metodele băncii prin care asigură securitatea contului și banilor tăi.

Deși banca este la fel că tine de interesată să nu cazi victima unei înșelătorii, metodele și sistemele de apărare ale ei sunt limitate, iar infractorii cibernetici au tactici frauduloase prin care pot să îți golească portofelul, fără să deranjeze în vreun fel sistemul de securitate al băncii.

Prin urmare, ca să îți ții banii în siguranță, trebuie să știi ce vulnerabilități caută escrocii și cum poți să te protejezi de metodele lor.

10 pași simpli pentru a te proteja de atacurile cibernetice

Prin urmare, iată 10 pași simpli prin care îți poți proteja banii de atacatorii cibernetici.

1. Verifică identitatea persoanelor care te sună în numele unor instituții. Unii infractori cibernetici folosesc metoda phishing, care presupune că se erijează în reprezentanți ai anumitor instituții, iar sub această calitate îți solicită date personale sau bancare. Trebuie să verifici dacă apelul telefonic chiar vine, de exemplu, de la ANAF. De asemenea, trebuie să știi că instituțiile statului nu îți solicită astfel de date.

2. Ai grijă la e-mailuri și SMS-uri. Dacă nu îți telefonează, e posibil ca infractorii să te contacteze prin e-mail sau SMS. Fii atent la adresele și numerele de pe care ți se trimit mesaje și verifică dacă aparțin instituțiilor respective. Nici în acest caz, nu trebui să partajezi cu nimeni datele tale personale sau bancare.

3. În cazul în care observi tranzacții în contul tău, pe care nu le-ai aprobat tu, anunță banca, pentru a lua măsurile necesare.

4. Nu îți ține cardul la vedere, în fața persoanelor străine. Scoate cardul doar în momentul în care îl folosești și asigură-te că nimeni nu vede datele de pe el.

5. În momentul în care ești la bancomat și introduci codul PIN, asigura-te că nimeni nu vede cifrele pe care le introduci. La fel de atent fii și când introduci PIN-ul la POS-ul comercianților.

6. Singurul moment în care partajezi datele tale personale sau bancare este atunci când faci cumpărături online. Asigura-te că ai accesat site-ul oficial al magazinului respectiv, și că nu este o copie făcută de atacatorii cibernetici. Dacă obișnuiești să faci frecvent cumpărături online, înrolează-ți cardul în serviciul 3D-Secure, pentru sporirea securității.

7. Pune-te la adăpost de Skimming. Aceasta este o metodă folosită de infractori prin care copiază datele stocate pe banda magnetică a cardului, folosind dispozitive electronice speciale. Poți fi păcălit prin Skimming atât la bancomate, cât și la POS-urile comercianților. Pentru a evita această situație, trebuie să știi că tastatura sau partea ATM-ului ce conține fanta de introducere a cardului sunt detașabile. Încearcă să le mișți în plan vertical sau orizontal.

8. Memorează PIN-ul. Nu îl nota pe biletele atașate de card, nici nu îl lăsa în portofelul în care ai și cardul și în niciun caz nu îl scrie direct pe card. În cazul în care îl vei pierde, infractorilor le va fi foarte ușor să îți golească contul.

9. Dacă folosești online banking-ul, trebuie să știi că poți fi victima atacurilor malware, care se folosesc deaplicații software ce au rolul de a instala fără știința ta coduri malițioase. Poți evita această situație folosind un program antivirus pe care să îl actualizezi constant.

10. Nu în ultimul rând, pentru a evita fraudele de tip malware în online banking, trebuie să te asiguri că aplicațiile pe care le rulezi pe telefon sau calculator, provin din surse sigure, din magazinul de aplicații al sistemului de operare. Totodată, nu deschide link-uri primite de la persoane necunoscute, pe e-mail sau pe orice altă rețea de comunicații online, pentru că ele pot genera aplicații malițioase.