Aplicația falsă FaceApp te transformă în victimă a infractorilor cibernetici

Aplicația falsă FaceApp te transformă în victimă a infractorilor cibernetici

O aplicație falsă FaceApp ajunge pe telefoanele victimelor și le exploatează în interesul infractorilor. Experți în securitate cibernetică arată cât rău poate face.

Specialiști în securitate cibernetică de la Kaspersky au identificat o aplicație falsă. Aceasa este concepută pentru a păcăli utilizatorii să creadă că este versiunea certificată de FaceApp. Ce face însă e să infectează dispozitivele victimelor cu un modul adware numit MobiDash.

Odată ce ai descărcat aplicația falsă FaceApp, aceasta simulează o eroare și este eliminată. Apoi, un modul malware din aplicație rămâne, discret, pe dispozitivul utilizatorului, afișând reclame.

Câți utilizatori au fost afectați de aplicația falsă FaceApp

Aproximativ 500 de utilizatori unici au întâmpinat această problemă. Iar asta în mai puțin de două zile. Primele indicii au apărut pe 7 iulie. Au fost identificate aproape 800 de module diferite.

„Persoanele din spatele MobiDash își ascund adesea modulul adware în aplicații și servicii populare. Aceasta înseamnă că acțiunile versiunii false de FaceApp s-ar putea intensifica, mai ales dacă luăm în considerare sutele de ținte, în doar câteva zile. Le recomandăm utilizatorilor să nu descarce aplicații din surse neoficiale și să instaleze soluții de securitate pe dispozitivele lor pentru a evita orice probleme.”
Igor Golovin, security researcher la Kaspersky

Produsele Kaspersky detectează și blochează amenințarea ca non-virus: HEUR: AdWare.AndroidOS.Mobidash.

Ce face însă aplicația reală?

Aplicația a fost creată în Rusia și folosește o formă de inteligență artificială pentru a modifica fețele din orice fotografie pe care le menține, în același timp, fotorealiste. Aceasta este descrierea pe care Yaroslav Goncharov o oferă aplicației. Totuși, aceasta ar fi mai mult decât atât, dacă e să iei în considerare securitatea datelor personale.

Pe scurt, aplicația ar avea acces la mult mai multe informații despre tine decât ai crede. Nu e foarte clar ce se întâmplă cu datele tale, dar cert e că politica de confidențialitate a aplicației nu e tocmai de partea ta. Astfel, odată ce bifezi că ești de acord cu aceasta, creatorii aplicației FaceApp pot face cam orice cu datele tale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: