21 dec. 2021 | 16:50

Banii de pensie intră direct pe card, chiar acum trebuie să știi ce e bine și ce nu e bine să faci

ACTUALITATE
Banii de pensie intră direct pe card, chiar acum trebuie să știi ce e bine și ce nu e bine să faci

Datorită tehnologiei, digitalizării și cadrelor legislative actualizate, pensionarii României au posibilitatea de a-și primi banii, după o viață de muncă, direct pe card. Trebuie, pentru acest lucru, să îndeplinească o procedură destul de simplă, având, totodată, posibilitatea de a desemna un reprezentant legal care să se ocupe de toate formalitățile, în numele lor.

În doar câțiva pași simpli, pensionarii pot să își primească drepturile bănești din pensie, direct pa card.

Primirea banilor pe card are numeroase avantaje. De exemplu, cel mai important este acela că beneficiarul nu mai e nevoit să aștepte acasă poștașul, pentru a intra în posesia pensiei. Până acum, oamenii erau condiționați de acest lucru și, în ziua pensiei, nu puteau să-și facă alte planuri de deplasare în afara gospodăriei, deoarece riscau să rateze momentul în care poștașul le bătea la ușă.

Odată cu posibilitatea virării banilor pe card, pensionarii pot primi fondurile oriunde s-ar afla și, dacă sunt actualizați cu tehnologia, pot vedea, în cadrul aplicațiilor digitale, ora exactă la care banii lor au fost virați, putând, de asemenea, să-și plătească online facturile sau anumite taxe și impozite către stat.

Ce trebuie să facă pensionarii, concret

Primul pas pe care pensionarii trebuie să-l facă este să meargă la o bancă aleasă de ei, cu buletinul și cuponul de pensie.

Pot să se ocupe personal de formalități sau să delege, legal, o altă persoană. De exemplu, se poate face o procură notarială în acest sens, iar de procedură se va ocupa, prin urmare, reprezentantul legal al beneficiarului drepturilor bănești.

De asemenea, înainte de acest pas, trebuie consultate ofertele mai multor bănci. E important să se cunoască care sunt comisioanele de retragere numerar, de transfer către alte bănci sau de schimb valutar, în cazul în care beneficiarul pensiei folosește astfel de instrumente.

Al doilea pas se realizează după ce la banca aleasă a fost deschis un cont bancar. Pensionarul sau reprezentantul legal se deplasează la casa judeţeană de pensii de care aparţine, unde funcționarii îi vor înmâna un formular pe care să treacă numărul contului unde să se vireze banii. Aici, vor fi necesare doar trei documente, respectiv un extras de cont în care să fie vizibil contul IBAN, o copie a talonului de pensie și o copie a actului de identitate.

Trebuie menționat că acel cont poate fi deschis atât pe numele beneficiarului pensiei, cât și al unui reprezentant legal.

Important de menționat este că, deşi pensia va fi virată în contul de card, talonul de pensie va fi trimis în continuare prin intermediul Poştei Române, deci tot de către poșaș.