Banca Transilvania, amenințată de unde nu te aștepți: concurența, în creștere cu 50%

Banca Transilvania, amenințată de unde nu te aștepți: concurența, în creștere cu 50%

Concurența este extrem de puternică pe piața bancară din țara noastră. Banca Transilvania își vede amenințată poziția de lider, de către OTP Bank.

Rezultatele financiare ale OTP Bank bagă spaima în concurența de pe piața bancară. Instituția a înregistrat în prima jumătate a acestui an un profit consolidat după impozitare de 27 de milioane de lei.

Vorbim despre o creștere cu 50% faţă de primul semestru al anului trecut.

„Paşii pe care îi facem cu hotărâre în programul nostru de creştere la nivel naţional sunt confirmaţi de rezultatele acestor prime şase luni ale anului. Piaţa exprimă o nevoie solidă de finanţare, iar programele noastre de investiţii, în zona operaţională, digitalizare sau dezvoltare de produs, au exact acest scop, de a atrage noi clienţi şi de adaptare constantă a ofertei.

Corelaţia este directă, cu rezultate frumoase în ceea ce priveşte împrumuturile noi sau creşterea pentru linia împrumuturilor performante, unde suntem deja în linie pentru atingerea ţintei de creştere pentru acest an”, a declarat Gyula Fater, director general OTP Bank România.

Cifrele oficiale arată că prima jumătate a anului a fost extrem de profitabilă pentru instituția bancară, înregistrându-se pentru OTP Group un profit consolidat ajustat de 246 de miliarde de forinţi (3,373 de miliarde de lei). De asemenea, profitul contabil a fost de 215 miliarde forinţi (2,946 de miliarde de lei).

Activitatea OTP Bank, în cifre

Profitul operaţional din primele şase luni ale anului 2021 a fost de 43 e milioane de lei. Se înregistrează o scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2020, consecinţă a creşterii cheltuielilor operaţionale cu 26%.

Contribuţia anuală pentru Fondul de garantare a depozitelor, plătită în primul trimestru al anului, a adăugat o sumă de circa 21 milioane lei la totalul cheltuielilor. Aici există o creștere cu 8,4 milioane lei faţă de 2020.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 3%. Astfel, s-a ajuns la un total de 232 de milioane de lei. Acestea au fost susţinute de dezvoltarea susţinută a volumelor de împrumuturi performante, dar atenuate de reducerea graduală a marjelor nete ale dobânzilor. Un factor important îl reprezintă şi taxele şi comisioanele nete, care s-au majorat cu 11% in trimestrul doi.

Banca înregistrează o creștere cu 16% a creditelor performante, în prima jumătate a anului curent.

De asemenea, a crescut și volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar. Aici, OTP Bank consemează o creștere cu 9%, în primele şase luni ale anului, cu o dinamică alimentată de segmentele Retail (+13%) şi IMM şi Micro (+13%).

În aceeași ordine de idei, activele băncii au atins nivelul de 15,957 miliarde lei, în creştere cu 17% faţă de nivelul consemnat în primul semestru din 2020. Rata de adecvare a capitalului băncii s-a majorat la un nivel confortabil de 21,9% (+1 punct procentual de la an la an).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: