Avertismentul unui general de armată pentru Biden: Poate izbucni un război civil

Avertismentul unui general de armată pentru Biden: Poate izbucni un război civil

Președintele american Joe Biden a anunțat că militarii americani își vor încheia misiunea de 20 de ani în Afganistan, până pe 31 august.

“Depinde de afgani să ia decizii cu privire la viitorul țării lor”, spune Biden, completând cu faptul că americanii nu au fost în Afganistan pentru a construi națiuni.

Joe Biden a declarat reporterilor că este încrezător că armata afgană poate proteja țara de talibani, deoarece există aproximativ 300.000 de trupe afgane pe care experții din Statele Unite ale Americii le-au instruit și echipat în ultimele două decenii.

Expert american: „Poate izbucni un război civil”

Totuși, mulți observatori externi nu împărtășesc optimismul lui Biden. Retragerea militară în curs de desfășurare a SUA și NATO a stârnit îngrijorări serioase cu privire la faptul că Afganistanul ar putea să se transforme într-un adevărat câmp de luptă.

Principalul general de armată din Statele Unite ale Americii, Scott Miller, a avertizat că poate izbucni un război civil, pe măsură ce talibanii își vor consolida puterea.

Declarațiile generalului vin în contextul în care, în ultimele săptămâni, talibanii au făcut progrese uimitoare pe câmpul de luptă, capturând arme și vehicule de la forțele afgane, care fuseseră furnizate de armata Statelor Unite ale Americii.

“Talibanii sunt cei mai puternici, din punct de vedere militar, din 2001”, a recunoscut Biden.

Dar Joe Biden a spus că momentul retragerii a scăpat în mare măsură de sub controlul său, deoarece predecesorul său, fostul președinte Donald Trump, a fost de acord să scoată toate forțele SUA din Afganistan până la 1 mai, ca parte a unui acord diplomatic încheiat între guvernul central și talibani.

“Numărul forțelor americane din Afganistan a fost redus la un minim, iar ultima administrație din Statele Unite a încheiat un acord cu talibanii, pentru a ne înlătura toate forțele armate până la 1 mai 2021”, a punctat liderul de la Casa Albă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: