Avertismentul oamenilor de știință: lumea se apropie de „punctul ireversibil”, în poluarea cu plastic
O echipă internațională de cercetători trage un semnal de alarmă, avertizând că problema noastră globală de poluare cu plastic s-ar putea apropia de un punct ireversibil. Adică, nu vom mai putea opri poluarea cu plastic.
Într-un nou studiu publicat în revista Science, cercetătorii au descoperit că planeta se apropie de un punct critic. Materialele plastice sunt un „poluant slab reversibil”, susține echipa, deoarece acestea se degradează foarte lent și sunt reciclate la rate mai mici decât ar fi suficiente la nivel global.
„Plasticul este adânc înrădăcinat în societatea noastră și se scurge în mediul înconjurător peste tot, chiar și în țările cu o infrastructură bună de tratare a deșeurilor”, a declarat Matthew MacLeod, profesor la Universitatea din Stockholm și autor principal al studiului, scrie Scitechdaily.com.
În ciuda creșterii gradului de conștientizare a problemei, poluarea cu plastic este încă în tendință ascendentă, a susținut echipa McLeod. Cu alte cuvinte, pătrunde întregul nostru ecosistem.
Poluarea cu plastic pare că nu mai are cale de întoarcere
Cercetătorii consideră că poluarea cu plastic nu este doar o problemă de mediu, ci și una politică și economică, aceasta fiind rădăcina problemei care trebuie abordată mai întâi.
„Lumea promovează soluții tehnologice pentru reciclare și pentru îndepărtarea plasticului din mediu”, a declarat Mine Tekman, doctorand la Institutul Alfred Wegener din Germania și coautor al studiului. „În calitate de consumatori, credem că atunci când separăm în mod corespunzător deșeurile din propriul nostru coș de gunoi, toate acestea vor fi reciclate în mod magic și problema e rezolvată”.
Dar nu este suficient.
„Degradarea este foarte lentă și nu este eficientă pentru a opri acumularea, astfel încât expunerea la plastic va crește în continuare”, a declarat Hans Peter Arp, cercetător la Institutul Geotehnic Norvegian care a lucrat și la cercetare.
Problema este și mai gravă în medii îndepărtate, unde deșeurile din plastic nu pot fi, pur și simplu, curățate. Existența microplasticelor, particule minuscule care au fost găsite, practice, peste tot în natură – chiar și în interiorul organelor umane – nu face decât să agraveze problema.
Pe scurt, sunt necesare măsuri serioase.
„Reducerea plasticului necesită acțiuni drastice, cum ar fi limitarea producției de plastic virgin, pentru a crește valoarea plasticului reciclat și interzicerea exportului de deșeuri de plastic, cu excepția cazului în care se află într-o țară cu o reciclare mai bună”, a argumentat Tekman.
Până în prezent, nu vedem dovezi la scară largă ale consecințelor nefaste, dar dacă plasticul degradat provoacă un efect foarte rău, este puțin probabil să îl putem inversa, conform lui MacLeod. „Costul ignorării acumulării poluării plastice persistente în mediu ar putea fi enorm”.