Avertismentul lui Putin pentru Europa: cine este de vină, de fapt, pentru explozia prețului la gaz

Avertismentul lui Putin pentru Europa: cine este de vină, de fapt, pentru explozia prețului la gaz

Europa, deja de aproximativ jumătate de an, se confruntă cu o criză energetică substanțială, una care s-a reflectat în facturi fabuloase pentru gaze naturale și energie electrică.

Autoritățile române s-au dat peste cap pentru a plafona prețurile la energie electrică și gaze naturale, iar situația este una similară în mai multe țări importante din Europa. Cei mai afectați sunt clienții finali de energie electrică, oamenii obișnuiți. O explicație interesantă pentru această situație a fost oferită de Vladimir Putin, liderul de la Kremlin care se află în spatele celui mai important furnizor de gaze naturale din Europa.

Vladimir Putin, despre criza gazelor naturale

Într-un set de declarații recente, președintele Rusiei a atras atenția asupra unei posibile explicații pentru creșterea explozivă a prețului la gaze naturale. Fără să surprindă pe nimeni, Putin insistă nu doar pe faptul că nu este el vinovat, dar că, de fapt, responsabilă este Uniunea Europeană.

În opinia lui Vladimir Putin, oficialii de la Bruxelles, prin propriile politici, sunt vinovate de dezastrul din piața de gaze naturale. Nu de alta, dar, conform liderului rus, câteva state membre UE revând gaz ieftin rusesc la prețuri semnificativ mai mari.

Putin a profitat de ocazie pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană să aprobe gazoductul Nord Stream 2, pentru a facilita reducerea creșterii prețurilor. Ca referință, gazoductul cu pricina, care face legătura între Rusia și Germania, a fost finalizat în septembrie, dar așteaptă încă aprobarea autorităților de reglementare de la Berlin și Bruxelles.

”Livrările suplimentare de gaz pe piaţa europeană ar reduce cu siguranţă preţul pe piaţa spot”, a afirmat Putin, citat de agenţia RIA, la o şedinţă comună a Consiliului de Stat şi a Consiliului pentru ştiinţă şi educaţie.

Afirmațiile liderului de la Kremlin vin după ce, vineri, pentru a patra zi succesivă, conducta Yamal-Europe, care de obicei trimite gaz rusesc spre Europa Occidentală, funcţiona în mod ‘reverse’. Asta înseamnă că pompa combustibil din Germania spre Polonia. Informația a fost confirmată de operatorul german de rețea Gascade.

În final, Putin a insistat asupra faptului că Polonia a ‘dat deoparte’ Rusia de la gestionarea gazoductului Yamal-Europe, care transportă gaze pe traseul Rusia-Belarus-Polonia-Germania, dar care lucrează acum în modul ‘reverse’, trimiţând gaze spre est. Una peste alta, oamenii obișnuiți au de pierdut. ”Aceasta nu creşte volumele de gaz rusesc pe piaţa europeană, aşa încât preţul creşte”, a spus preşedintele rus.