Avertisment uriaș legat de WhatsApp: toți utilizatorii sunt vulnerabili, îți pot pleca banii din cont

Avertisment uriaș legat de WhatsApp: toți utilizatorii sunt vulnerabili, îți pot pleca banii din cont

Deși sună fatidic, cu aproximativ o zi înainte de lansarea certificatului Covid pentru libera trecere în Europa, autoritățile au emis un avertisment despre un posibil risc la care se expun utilizatorii de WhatsApp.

Tentativele de fraudă propagate prin intermediul WhatsApp sunt cât se poate de numeroase. Fără să te aștepți, s-ar putea să începi să primești un link malițios care îți pune în pericol finanțele personale. Nu de puține ori, dacă nu ești atent, îi furnizezi toate datele personale unui răufăcător care ar putea deschide un cont bancar în numele tău sau îți poate schimba parola la diverse servicii online.

De această dată, avertismentul legat de o astfel de campanie periculoasă a venit de la Poliția de Stat din Italia, care a publicat un mesaj legate de WhatsApp pe pagina publică de Facebook.

Cum te pune WhatsApp în pericol

Autoritățile italiene atrag atenția asupra unei campanii răspândite prin intermediul WhatsApp printr-un mesaj însoțit de un link pentru eliberarea certificatul Covid. Când accesezi linkul, îți sunt cerute datele personale și cele de card, riscul de a rămâne fără bani în cont fiind cât se poate de real.

„Atenție la mesajul fals de pe WhatsApp cu privire la Green Pass (Certificatul Verde COVID – n.r.). Foarte mulți utilizatori semnalează că au primit următorul mesaj: «De la acest link poți descărca certificatul verde Green Pass COVID-19 care îți permite să te deplasezi în toată Italia fără mască»”, relatează polițiștii.

Din păcate, un click pe mesajul cu pricina te expune la o serie de probleme. ”Dând click pe acel link, utilizatorul credul este redirecționat pe o pagină falsă cu numeroase sigle asemănătoare cu cele originale. Continuând navigarea pe site, utilizatorului i se cere să introducă datele personale sau bancare, acestea fiind folosite apoi în scopuri ilegale”, mai avertizează oamenii legii din Italia.

Cea mai bună soluție este să ignori mesajele pe WhatsApp pe care nu le primești de la prieteni și, chiar și atunci, dacă este vorba de linkuri într-un format ciudat, să le accesezi cu precauție, mai ales dacă îți sunt solicitate date personale.„Polizia Postale recomandă foarte multă atenție la link-urile indicate în mesaje, să le deschidă numai după ce au verificat veridicitatea sursei și să nu introducă niciodată datele personale, mai ales cele bancare. Eventuale mesaje suspecte pot fi semnalate pe www.commissariatodips.it”, se arată la finalul comunicatului.

Citește și: