14 apr. 2021 | 13:21

Avertisment pentru cei cu card bancar: dispar banii din cont fără să-ți dai seama

BANI
Avertisment pentru cei cu card bancar: dispar banii din cont fără să-ți dai seama

Ai sesizat că ți-au disparut bani din cont și nu ai nici cea mai vagă idee cum s-a întâmplat asta? Iată care e explicația pentru toți cei cu card bancar.

O cauză ar fi ca, dacă folosești cardul și, în urma plății îți afișează „tranzacție eșuată”, e posibil ca banca să-ți ia totuși banii din cont. Sunt cazuri în care se întâmplă ca banii să dispară din cont, chiar dacă, aparent, plata nu s-a făcut.  Ți se poate întâmpla acest lucru și la bancomat.

Dacă ți se îmtâmplă asta, trebuie să contactezi banca și să completezi o cerere de returnare a banilor. Se rezolvă în cel mult 30 de zile. Oricum, păstrează chitanța care arată ca tranzacția este eșuată.

Dacă ai card bancar, trebuie să fii atent la aceste lucruri

O altă cauză ar fi că mulți oameni au constatat pe extrasul de cont că au făcut achiziții din magazine online, ori din țară, ori din străinătate sau chiar plăți pe site-uri pornografice. Cineva se folosea de cardul lor.

Hackerii folosesc tot felul de metode, de la dispozitive ultra-performante pentru a fura datele și până la spionaj clasic. Trebuie să fii foarte atent ce date dai pe internet despre tine și, mai ales, cui. Nu e nevoie să dai PIN-ul tău ca să-ți dispară bani din cont.

Altă situație de furt de bani de pe card au descoperit-o polițiștii din Capitală. Ei au descoperit că un angajat al unei benzinării trecea cardurile bancare ale clienților printr-un dispozitiv, numit hand skimmer, și fura datele cu care făcea apoi plăți.

Alți infractori te fură cu ajutorul bancomatului cu unele carduri clonate. Niciodată nu trebuie să bagi cardul într-un bancomat care ți se pare suspect. Un alt lucru foarte important este să acoperi mereu tastatura în momentul în care tastezi codul PIN, indiferent dacă este cineva în preajmă sau nu.

Îți poate fi golit contul bancar și prin metode electronice, spre exemplu prin phishing. O înșelăciune electronică constă, în mod obișnuit, în trimiterea de către atacator a unui mesaj electronic, folosind programe de mesagerie instantanee sau telefon, în care utilizatorul este sfătuit să-și dea datele confidențiale. Astfel, cu ajutorul unui virus, mai ales dacă faci plăți prin internet banking de pe un calculator fără antivirus, poți rămâne fără bani. Așa că ai grijă ce linkuri accesezi și pe ce site-uri intri.