Atenție: primești amendă usturătoare dacă faci asta în trafic. Greșeala banală care te usucă de bani
Amenzile pornesc de la câteva sute de lei și ajung la câteva mii de lei. Le poți evita? Sigur. Tocmai de aceea trebuie să știi regulile.
Amenzile sunt calculate pe baza unui element numit „punct-amendă”. În 2021, acesta a fost înghețat la 145 lei. Dar amenda minimă e de două puncte-amendă, adică 290 lei. Există însă un scenariu cu amenzi considerabile.
Suntem acum în plină iarnă și pe mașină ar trebui să ai anvelope de iarnă. Dar dacă e cald la tine în oraș, mai sunt necesare?
Anvelopele de iarnă sunt obligatorii și Codul Rutier prevede că pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei trebuie să ai mașina echipată cu așa ceva. Esențial e că dacă știi că n-ai nevoie, poți să nu le pui.
Tocmai aici poate apărea situația pasibilă de amendă: vine zăpadă, vine poleiul fără să ai anvelopele pe mașină și asta duce la o posibilă amendă. Șoferii care sunt prinși că nu au mașina echipată cu anvelope de iarnă riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare. Această contravenție intră în clasa IV de sancțiuni. Numărul de puncte de amendă este de cel puțin 9, iar valoarea unui punct de amendă este de 145 lei. Astfel, amenda e între 1.305 și 2.900 de lei.
Cum recunoști anvelopele de iarnă?
În cazul în care ești prins, amendat și cu certificatul luat, îl primești înapoi dacă dovedește montarea cauciucurilor de iarnă pe toate cele patru roți.
Conform reglementărilor în vigoare, anvelopele de iarnă pot fi identificare foarte ușor datorită prezenței literelor M și S pe laterale, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Litera M reprezintă englezescul „mud” care se traduce prin nămol, noroc, mâl, iar litera S provine de la cuvântul „snow” care înseamnă zăpadă.
Acestea sunt fabricate dintr-un cauciuc special care oferă o aderență adecvată pentru temperaturile de sub 7 grade sau pentru carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei.