Atenție: nu face asta niciodată! Rămâi fără bani dacă procedezi așa pe internet

Atenție: nu face asta niciodată! Rămâi fără bani dacă procedezi așa pe internet

Există mulți răufăcători pe internet, mai ales în perioada pandemiei, când multe tranzații se fac exclusiv online. Iată la ce să fii atent ca să nu rămâi fără bani.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu o tentativă de fraudă pe OLX, în care atacatorii, pentru a convinge mai rapid utilizatorii să cadă în capcană, se folosesc de o imagine creată în ton cu identitatea vizuală a companiei OLX.

Conform unui comunicat postat pe site-ul CERT-RO, cel mai probabil rata de succes a tentativei de fraudă a scăzut, iar această inițiativă este menită să ofere o aură de siguranță viitoarelor victime că este vorba despre un serviciu de plată legitim și ușor de operat, iar ei își vor primi banii pentru produsul comercializat pe card în siguranță.

Poți rămâne fără bani dacă nu ești atent la ce tranzacții faci online

„Echipa CERT-RO a primit în ultimul timp numeroase notificări cu privire la incidente de securitate cibernetică de tip fraudă, propagate prin intermediul serviciului OLX și prin WhatsApp. Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesați de achiziție, apoi susțin că au efectuat plata. Dar, pentru încasarea sumei corespondente ar fi necesară accesarea unui link și introducerea datelor cardului pe care ar trebui virată suma. Desigur, este vorba despre o capcană, atacatorii sistând orice conversație după ce primesc datele de card, iar victimelor li se extrag bani din cont”, atenționează experții în securitate cibernetică, citați de aceeași sursă.

Potrivit acestora, utilizatorii serviciului OLX care pun spre vânzare anumite produse sunt contactați direct de potențiali cumpărători. La scurt timp, folosind un anumit pretext, clientul fals mută conversația de pe OLX pe un alt canal de comunicare, de regulă WhatsApp.

Cum ne apărăm de răufăcătorii de pe internet

De cele mai multe ori, mesajele primite au o exprimare ciudată, deși sunt în limba română. Este un semn că acel text ar putea fi fost tradus cu un instrument disponibil gratis online. Greșelile gramaticale sau repetiția unor termeni în cadrul aceleiași propoziții pot fi astfel de indicii, așa că informațiile trebuie analizate înainte de click.

Apoi, atacatorii informează potențialele victime că produsul a fost deja achitat. Aceștia generează un link fals unde vânzătorilor li se cer datele cardului, inclusiv codul CVV/CVC, sub pretextul de a fi făcută plata pentru produsul tranzacționat. Din nefericire, acel link duce către o pagină de phishing, prin care infractorii cibernetici încearcă să colecteze datele de card ale utilizatorilor.

În cazul în care un utilizator a căzut în această capcană, este vital să se adreseze cât mai repede băncii emitente a cardului, pentru a bloca cardul și eventuale tranzacții ilicite din cont. Ulterior, dacă a suferit pagube materiale, va trebui să depună o plângere la cea mai apropiată secție de Poliție, pentru a deschide o investigație în acest sens.

Citește și: