15 nov. 2021 | 14:50

Atenție, Fiscul e cu ochii pe banii din meditații: ce trebuie să facă profesorii

ACTUALITATE
Atenție, Fiscul e cu ochii pe banii din meditații: ce trebuie să facă profesorii

Profesorii care oferă ore de meditații și câștigă bani din această activitate, au obligația de a declara veniturile la Fisc. Din păcate, nu toți profesorii știu ce trebuie să facă pentru a intra in legalitate din acest punct de vedere, motiv pentru care vom asculta părerea unor specialiști.

Pentru a nu avea probleme cu legea, ar fi bine ca profesorii să-și deschidă fie un PFA, fie o II sau chiar un SRL.

Soluția cea mai practică pentru profesorii care dau meditații ar fi înființarea unui PFA cu acest obiect de activitate, sau a unui II, întrucât obligațiile declarative sunt similare, ori chiar a unui SRL, a subliniat, pentru avocatnet.ro, Elena Rădulescu, expert contabil în cadrul Conta Rădulescu.

PFA ar putea fi alegerea ideală, spune expertul, deoarece permite o imediată gestionare a disponibilului bănesc, într-o formă simplificată, dar, din punct de vedere al cheltuielilor asociate, microîntreprinderea pare să fie forma de organizare cea mai avantajoasă, a evidențiat specialista.

Important de menționat, pentru profesori, este că vor avea nevoie și de casă de marcat.

Când au nevoie profesorii de casă de marcat?

Conform legii, dacă profesorul încasează banii în numerar sau cu cardul, trebuie să emită bon fiscal și să aibă casă de marcat și/sau POS, după caz.

Fiscul a transmis, încă de la începutul anului școlar, un avertisment foarte clar pentru profesorii care câștigă bani din meditații: “Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditații că au obligația de a se înregistra fiscal și de a îndeplini obligațiile declarative și de plată, în condițiile legii. Veniturile din meditații se încadrează în categoria veniturilor din activități independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II).

Persoanele care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate în condițiile legii, funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declarației)”, a transmis ANAF.

Potrivit inspectorilor ANAF, dacă situația o va impune, vor fi demarate și controale pentru a verifica dacă profesorii s-au aliniat cerințelor fiscale legale.

Până atunci, însă, fiecare profesor care înregistrează venituri din meditații, trebuie să se conformeze și să fie transparent cu banii câștigați, în relație cu autoritățile fiscale de la noi din țară, pentru a evita eventualele sancțiuni.