Atenție dacă ai card bancar. Trebuie să știi cum să îl folosești corect. Așa nu mai pierzi banii
Folosirea unui card bancar pare o banalitate pentru cei mai mulți dintre noi, însă există numeroase prevederi în legislația bancară, despre care puțini dintre noi știu, mai ales atunci când vorbim despre cardurile de credit.
Cardurile de credit sunt cunoscute printre clienții băncilor din România drept carduri de cumpărături. Practic, funcționează pe un sistem diferit față de cardurile de debit, unde poți face cumpărături și achiziții doar în limita soldului disponibil, a banilor proveniți din alte surse, cum ar fi salariul.
În cazul cardurilor de credit (de cumpărături), banca îți deschide un fel de linie de credit. Poți face descoperiri de cont în limita anumitor sume.
Sumele sunt pre-stabilite de bancă, fiecare instituție de credit are un plafon minim și unul maxim pe care îl poate acorda clienților. Aceștia se pot îndatora de la bancă, în funcție de salariul net pe care îl au, lunar.
Deschiderea unui card de credit presupune o analiză financiară
Trebuie să știi că nu orice persoană e eligibilă pentru deschiderea unui astfel de card. Banca face o interogare la ANAF, dar și la Biroul de Credit. Pentru a putea să îți fie deschis un astfel de card, va trebui să ai venituri constante, înregistrate la Fisc, dar și să nu fii înregistrat în Biroul de Credit ca fiind o persoană rău-platnică.
Dacă treci cu brio de analiza financiară, în funcție de venitul tău net lunar, banca îți va aloca o sumă maximă în baza căreia vei putea face cumpărături.
De obicei se alocă de până la 6 ori valoarea salariului net încasat de beneficiar. Dacă beneficiarul are un salariu prea mare, banca are un plafon pre-stabilit, la câteva zeci de mii de lei, bani în limita cărora posesorul cardului va fi nevoit să se limiteze atunci când va face cumpărături.
Avantajele unui astfel de card sunt nenumărate. Poți cumpăra ceea ce ai nevoie în rate, de la magazinele partenere și nu e nevoie să aștepți luni de zile, sau chiar ani, până vei strânge grămadă banii respectivi ca să faci acea achiziție.
Însă există și dezavantaje.
În cazul în care acoperi ratele la timp, conform contractului convenit, vei beneficia de zero taxe. Practic, atât cât vei cheltui de pe cardul tău de cumpărături, atât va trebui să pui la loc.
Problema intervine în momentul în care nu ții cont de data stabilită pentru plata ratei. Dacă depășești termenul, te poți aștepta la penalizări.
Astfel, cardul de cumpărături ajunge să nu mai fie o afacere atât de profitabilă.
Dobânzile sunt de obicei de peste 20% în acest caz, motiv pentru care ar trebui să respecți convenția de plată.
Pe lângă plata în rate, poți opta și pentru plata integrală, fără rate, printr-un card de cumpărături. Vei avea la dispoziție o perioadă de grație, timp în care să acoperi soldul cheltuit, fără dobânzi. Unele bănci alocă și 55 de zile pentru această posibilitate, dar e bine să te informezi înainte de a face o plată, ca să știi în cât timp trebuie să dai banii înapoi.
În cele din urmă, orice variantă ai alege, trebuie să știi că, dacă nu respecți convenția cu banca, aceasta îți poate bloca cardul temporar, sau definitiv. Din acest considerent, e important să faci achiziții pe care știi că le poți susține și să nu te îndatorezi, dacă nu e strict vorba despre o necesitate care nu mai suportă amânare, pentru că poate fi tentant să cheltuiești bani pe care nu îi ai, dar nu uita că va trebui să îi și înapoiezi.