Atenție când închiriezi o mașină din afară. Greșelile pe care să le evite toți românii în vacanță
Oricine a mers în vacanță în afara țării știe că este foarte practic să ai la dispoziție o mașină. Cu ajutorul ei poți călători în locuri mai îndepărtate, nu depinzi de programul mijloacelor de transport în comun, iar în vremuri de pandemie reprezintă cea mai sigură metodă de deplasare. Închirierea unei mașini nu este, însă, deloc o misiune ușoară. Dacă nu ești atent la anumite detalii, îți poți sabota întreaga vacanță.
Dacă vrei să știi care sunt regulile pentru închirierea în siguranță a unei mașini în statele membre ale Uniunii Europene, trebuie să cunoști prevederile regulamentului Centrului European al Consumatorilor România (ECC România).
Iată care sunt cele mai importante aspecte de catre trebuie să ții cont, atunci când închiriezi o mașină în UE.
Primul pas constă în compararea ofertelor
În primul rând, trebuie să compari ofertele, astfel încât cea aleasă să corespundă nevoilor tale, disponibilităților și bugetului alocat.
De regulă, o mașină se închiriază având în vedere trei considerente: numărul de persoane cu care călătorești și al bagajelor, numărul kilometrilor pe care vrei să îi parcurgi și caracteristicile mașinii, acestea din urmă fiind diferite în funcție de zona pe care vrei să o vizitezi.
Spre exemplu, pentru o zonă montană se recomandă o mașină cu o capacitate mare, iar pentru vizitarea unei zone istorice o mașină de dimensiuni mai mici. Odată făcută alegerea companiei și a mașinii pe care vrei să o închiriezi trebuie să te decizi cum faci rezervarea: online, prin intermediul site-ului companiei sau al platformelor web specializate sau direct de la ghișeul companiei.
Nu neglija feedback-urile altor clienți. Verifică tot ceea ce au spus aceștia referitor la compania respectivă și la calitatea și seriozitatea serviciilor.
Este cunoscut faptul că închirierea unei mașini prin intermediul web site-ului companiei sau a platformelor web site-urilor specializate îți oferă comoditate și rapiditate. Dar, trebuie să știi că înainte de a proceda la rezervarea efectivă a mașinii trebuie să citești condițiile generale de rezervare și condițiile de închiriere ale companiei de închirieri, pentru a fi sigur că îndeplinești toate cerințele solicitate, cum ar fi de exemplu deții un card de credit și nu unul de debit, ai permis de conducere valabil și cu o anumită vechime, dar și pentru a cunoaște excluderile și limitările de răspundere ale companiei.
Platformele online trebuie să îți ofere, înainte de a proceda la rezervarea unei mașini, informații despre:
– condițiile de închiriere ale companiilor de închirieri partenere;
– categoria, marca, tipul și clasele mașinilor de închiriat;
-dotările suplimentare ale mașinii;
-vârsta și permisul de conducere;
-metodele de plată acceptate;
– documentele necesare la preluarea mașinii;
-tariful de închiriere cu toate serviciile incluse și taxele suplimentare;
-condiții de livrare și returnare ale mașinii;
-modificarea și anularea rezervării.
Odată cu finalizarea procesului de rezervare vei primi un e-mail de confirmare a rezervării și voucher-ul care trebuie să conțină aceleași informații cu cele furnizate de tine.
Este important de știut că, dacă rezervarea a fost efectuată prin intermediul unei platforme online specializate, preluarea mașinii de la compania de închirieri presupune și semnarea unui contract de închiriere, ale cărui clauze trebuie să fie în acord cu informațiile furnizate prin condițiile de închiriere puse la dispoziție prin platformă.
Spre deosebire de închirierea online, închirierea mașinii direct de la ghișeul companiei presupune, pe lângă un preț mai mare al chiriei/zi, mai multă atenție din partea ta la clauzele contractului de închiriere și la termenii și condițiile companiei de închiriere. Astfel, se recomandă să le citești cu foarte mare atenție pentru a te asigura că ai înțeles exact drepturile și obligațiile tale și ale companiei de închirieri.
Politica de modificare și anulare, indiferent de modalitatea în care faci rezervarea, depinde întotdeauna de compania de închirieri. Astfel, în unele cazuri există un număr minim de zile în care poți modifica sau anula o rezervare, fără penalități. În alte cazuri, nu poți modifica sau anula deloc rezervarea făcută, pentru că tariful oferit este unul special.
La ce să fii atent, atunci când efectuezi plata
De regulă, plata prețului închirierii se face cu card de credit și în avans, cu atât mai mult dacă închirierea mașinii s-a făcut online. În această situație, companiile de închirieri menționează în mod expres tipul cardului de credit acceptat pentru plată, dar și faptul că la preluarea mașinii se impune prezentarea aceluiași card de credit cu care s-a efectuat plata și aparținând aceleiași persoane care a făcut rezervarea.
Nu de puține ori s-a întâmplat ca prezentarea la ghișeu a altui tip de card de credit sau a cardului de credit aparținând unui alt pasager să conducă la debitarea cardului prezentat cu aceeași sumă plătită odată cu efectuarea rezervării.
Pentru recuperarea sumei plătite inițial trebuie demarată procedura restituirii care, de multe ori, s-a dovedit a fi anevoioasă.
Prezentarea aceluiași card de credit cu care s-a efectuat plata este necesară și pentru constituirea depozitului (garanției) înainte de preluarea efectivă a mașinii. Așadar, se impune ca pe cardul de credit să deții sumele necesare plății prețului închirierii, a sumelor aferente serviciilor suplimentare, după caz, precum și a constituirii depozitului (garanției).
Fii asigurat!
De regulă, prețul închirierii include asigurarea de răspundere civilă RCA. Unele companii de închirieri includ în oferta de închiriere asigurarea împotriva furtului și asigurarea CASCO.
Ca să fii sigur că ești exonerat de plata pagubelor provocate de furtul mașinii sau de avariile produse ca urmare a impactului mașinii cu animalele sau de avariile produse de fenomene naturale (trăsnet, furtună, grindină sau inundații), solicită să ți se comunice dacă aceste asigurări sunt sau nu incluse în prețul închirierii.
Pentru situația în care nu sunt incluse în preț, poți solicita informații despre costul lor și condițiile în care poți opta pentru ele.
Predarea și primirea mașinii închiriate au loc, de regulă, la sediul companiei de la care ai închiriat. Însă, la cererea ta, mașina poate fi predată-primită la aeroport, la hotel sau în alte locații dorite, pe baza unui tarif convenit.
Predarea și primirea mașinii se fac în prezența reprezentantului companiei de închirieri, după semnarea contractului de închiriere și după plata intregală a sumelor stabilite. În ambele situații trebuie întocmit un proces-verbal în care se menționează toate observațiile privind starea tehnică a mașinii la momentul preluării și al restituirii acesteia (zgârieturi, avarii, pagube).