Armata britanică deschide primul centru de comandă spațială. Care este scopul său, de fapt

Armata britanică deschide primul centru de comandă spațială. Care este scopul său, de fapt

Armata britanică a lansat primul său centru de comandă spațială. Scopul acestui centru este de a proteja interesele țării în spațiu și de a verifica potențialele amenințări.

Guvernul speră că acest nou centru de comandă spațială va oferi țării un avantaj în lupta în acest domeniu, spune guvernul britanic.

Marea Britanie a decis să aloce un buget impresionant, de 1,4 miliarde de lire sterline în domeniul spațial, în următorii 10 ani.

Lansarea centrului vine într-un moment delicat

Lansarea acestui centru de comandă spațială vine în contextul în care un comandant
militar din Marea Britanie a criticat China și Rusia pentru comportamentul „nesăbuit” în spațiu.

Șeful Forțelor Aeriene Regale, a declarat pentru Sky News: „În acest moment, vedem țări precum Rusia și China testând și demonstrând arme antisatelite – sateliți cu toate caracteristicile unei arme spațiale”.

„Îi vedem repetiții, manevre, care, sincer, au un singur scop, acela de a distruge sateliții, așa că este o preocupare reală pentru noi și acesta este un comportament pe care am vrea să îl discute comunitatea internațională”, a mai spus înaltul oficial britanic.

Marea Britanie declară că nu intenționează să lanseze propriile arme spațiale – și va folosi noul centru de comandă pentru a urmări mai bine amenințările. Acesta va fi operat în comun de armată, RAF și Royal Navy.

Atunci când este la capacitate de funcționare completă, acesta va oferi, de asemenea, comandă și control pentru toate capacitățile spațiale din Marea Britanie, inclusiv Centrul de Operațiuni Spațiale din Marea Britanie, RAF Fylingdales, SKYNET și altele.

Mișcarea Marii Britanii seamănă cu o acțiune din Statele Unite ale Americii, din vremea mandatului lui Donald Trump la Casa Albă.

În 2019, fostul președinte Donald Trump a lansat „Forța Spațială” americană susținând că „spațiul este noul domeniu de luptă împotriva războiului din lume” și că menținerea superiorității americane asupra Rusiei și Chinei era „absolut vitală”.

Citește și: