Apple trage semnalul de alarmă. Atenție, aceste aplicații reprezintă un risc de securitate

Apple trage semnalul de alarmă. Atenție, aceste aplicații reprezintă un risc de securitate

Gigantul Apple susține că, în cazul în care va permite dezvoltatorilor să distribuie aplicații în afara magazinului său oficial (App Store), ar „expune utilizatorii la riscuri serioase de securitate”.

Într-un raport recent efectuat de companie, se trage un puternic semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care acest „sistem paralel” de aplicații le-ar presupune pentru utilizatori.

Raportul sugerează o serie de probleme ipotetice, inclusiv ransomware și escrocherii financiare.

Problema are rădăcini mult mai adânci. Îți amintesc faptul că Apple este investigat în Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii (SUA), cu privire la politicile sale din App Store, în condițiile în care un număr tot mai mare de dezvoltatori s-au pronunțat împotriva așa-numitei „taxe Apple” în ultimul an.

Apple este, de asemenea, îngrijorat de faptul că viitoarea reglementare a piețelor digitale din Uniunea Europeană ar putea sp îi forțeze mâna să accepte astfel de practici.

Cum ar putea fi afectați utilizatorii Apple

Raportul de 16 pagini de la Apple pare a fi o compilație a tuturor argumentelor gigantului tehnologic împotriva renunțării la controlul exclusiv al vânzărilor de aplicații pe platformele sale iPhone și iPad.

„Unii au sugerat că ar trebui să creăm modalități prin care dezvoltatorii își distribuie aplicațiile în afara App Store, prin intermediul site-urilor web sau al magazinelor de aplicații terțe”, se arată în raport.

„Permiterea încărcării paralele ar degrada securitatea platformei iOS și ar expune utilizatorii la riscuri grave de securitate.”

Mai mult decât atât, această practică „ar expune utilizatorii la escroci care vor exploata aplicații pentru a induce în eroare utilizatorii, pentru a ataca caracteristicile de securitate ale iPhone și pentru a încălca confidențialitatea utilizatorilor”.

Părerile în rândul dezvoltatorilor sunt împărțite.

În timp ce unii se opun vehement raportului, alții susțin poziția Apple și cred că încărcarea paralelă de aplicații reprezintă riscuri majore de securitate pentru utilizatori. De exemplu, Marco Arment, un cunoscut dezvoltator din spatele aplicațiilor populare Overcast și Instapaper, a spus anterior că este împotriva descărcării laterale pe iOS.

Totuși, Tim Sweeney, șeful Epic Games și critic vocal al Apple, a caracterizat raportul drept „o mare de minciuni”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: