Apple nu renunță la ideea de a lansa o mașină: de ce i-a ales ca parteneri pe cei de la Kia

Apple nu renunță la ideea de a lansa o mașină: de ce i-a ales ca parteneri pe cei de la Kia

Vestea că Apple vrea să vină pe piață cu propria mașină super-tehnologizată i-a luat pe câțiva prin surprindere. Se pare că americanii și-au găsit și parteneri în proiect: sud-coreenii de la Kia.

Apple vrea să investească peste 3 miliarde de dolari în mașina pe care vrea să o scoată pe piață. Totul e acum la stadiul de zvonuri, dar se pare că americanii nu renunță la planul de a veni cu o mașina super-tehnologizată, electrică și, cel mai probabil, autonomă. Mulți s-au grăbit să afirme, mai în glumă, mai în serios, că vine cu un iPhone pe roți.

Dar se pare că planurile stau în picioare. Mașina Apple ar putea fi construită în parteneriat cu Kia, la fabrica pe care sud-coreenii o dețin în statul american Georgia, scrie presa internațională.

Ce se mai aude de mașina Apple și de ce au ales americanii Kia

După ce informația potrivită căreia Apple ar vrea parteneriat cu Kia, acțiunile companiei asiatice au crescut cu până la 14%. E posibil ca prima mașină Apple să fie construită la singura uzină Kia din SUA și ținta de început va fi 100.000 de mașini/an, scrie Bloomberg. Parteneriatul ar putea fi încheiat în luna februarie, iar producția ar urma să înceapă în 2024.

Nu e clar deocamdată dacă va fi mașină Apple – dezvoltată de Kia sau mașină Kia – dezvoltată de Apple. În fabrica din statul american Georgia, pe care Kia o are din 2009, sunt produsele modelele Telluride, Sorento și Optima. Acolo se fac anual este de 340.000 de mașini și investițiile au sărit de 1 miliard de dolari.

De menționat că un parteneriat între Apple și Hyundai – Kia a mai fost negociat și-n 2018, dar nu s-a ajuns la niciun consens. E posibil ca de această dată discuțiile să fie mult mai avansate și aproape de finalizare.

De ce vor americanii să vină pe piață cu o mașină

E posibil ca cei de la Apple să urmărească, de fapt, să se perfecționeze în inteligență artificială și condus autonom. Scopul real n-ar fi, așadar, o mașină propriu-zisă, modelul fiind doar un pretext pentru ca aceste tehnologii să fie dezvoltate și testate suficient de mult încât să fie utilizate apoi la scară largă în diverse domenii.

Efortul are legătură și cu Project Titan, o divizie de mașini autonome care activează de mult timp în interiorul companiei conduse de Tim Cook. Dacă speculațiile se dovedesc a fi adevărate, Apple s-ar putea să înceapă să-și producă propria mașină electrică în 2024.

Partea revoluționară ar putea fi desprinsă dintr-o baterie monocelulară. Aceasta ar putea să permită companiei să adauge mai mult material activ într-o celulă de alimentare, pentru dobândirea unei autonomii record. Pe partea chimică, se pare că va fi vorba de un mix între litiu și fosfat de fier. Deși nu sunt la fel de dense precum alte baterii, aceste celule se încălzesc mai greu și nu necesită cobalt.