25 mai 2021 | 20:05

Aplicațiile de agățat, în vizorul hackerilor: conturile a milioane de utilizatori, victimă

ACTUALITATE
Aplicațiile de agățat, în vizorul hackerilor: conturile a milioane de utilizatori, victimă

Perioada când lucrurile în contextul pandemic s-au mai relaxat, se pare că au generat o nouă ”pandemie” și anume aceea a atacurilor cibernetice. Numărul acestora este într-o continuă creștere iar acum, aplicațiile de agățat au intrat în vizorul hackerilor.

Experții în securitate cibernetică preconizează că în următorii ani, atacurile cibernetice vor crește considerabil de mult. Acest lucru poate avea o explicație în faptul că, în perioada pandemică, tot mai multe companii și-au mutat activitate în domeniul online, iar securitatea cibernetică nu a reprezentat o necesitate atât de mare până la această perioadă, pentru foarte multe dintre companii, lucru de care hackerii au profitat din plin.

Iată că acum, atacatorii cibernetici profită de tot ceea ce înseamnă vulnerabilitate, astfel, că aplicațiile de agățat au reușit să ”le agațe” atenția acestora. Una dintre cele mai utilizate aplicații de întâlniri din Japonia a suferit recent un atac cibernetic, expunând potențial informațiile personale ale aproape 2 milioane de persoane, după cum se arată într-un nou raport al Bloomberg.

Omiai, care se traduce prin „potrivire”, este un serviciu popular de întâlniri în care bărbații trebuie să plătească o taxă lunară – 3.980 ¥ sau 37 de dolari, în timp ce femeilor li se permite să își creeze conturi în mod gratuit. Aplicația, care are aproape 7 milioane de utilizatori, este condusă de compania media Net Marketing Co.

Luni, firma a dezvăluit că, în data de 28 aprilie, cineva a obținut acces neautorizat la mai multe dintre serverele sale care găzduiesc date referitoare la datele de verificare a vârstei ale utilizatorilor Omiai. Nu este clar câte conturi au fost accesate, deși natura datelor expuse pare destul de sensibilă: vârsta utilizatorilor, ID-ul cu fotografie, permisul de conducere, pașapoartele și cardurile de asigurare au fost toate aparent incluse în aatc. Datele cardului de credit nu au fost difuzate în mod specific în hack, a spus compania.

Aplicațiile de agățat ”agață” ochii hackerilor

Net Marketing a spus că, după ce a descoperit intruziunea, a blocat ulterior adresa IP a hackerului și a implementat o serie de alte proceduri de securitate. Cu toate acestea, incidentul a provocat totuși o scădere drastică a încrederii în companie, astfel că numărul utilizatorilor săi a scăzut  cu aproape 20% luni, potrivit Bangkok Post.

Site-urile de întâlniri sunt ținte destul de naturale pentru hackeri din cauza abundenței informațiilor personale pe care le furnizează. În afară de marea încălcare a datelor Ashley Madison din 2015, multe site-uri de întâlniri mai mici au experimentat în mod similar furt de date. Cu doar câteva săptămâni în urmă, Manhunt, un site de întâlniri, a fost cel care a suferit un atac cibernetic și a reușit să extragă o cantitate necunscută a datelor utilizatorilor săi.

Alte atacrui mai recente au inclus platforme precum MeetMindnful dar și altele. Așadar, această modalitate de a-ți întâlni potențialul partener, nu mai este una sigură după ce hackerii ”au ieșit la agățat”, date personale evident. Aceste date sunt vândute în cadrul unor liste din DarkWeb, în schimbul unor sume de bani. Informațiile respective sunt folosite pentru deturnarea conturilor bancare ori furturile de identitate.