Anunțul zilei de la Digi RCS RDS: ce face cu sute de milioane de euro. Totul pleacă de la 5G

Anunțul zilei de la Digi RCS RDS: ce face cu sute de milioane de euro. Totul pleacă de la 5G

Anunț important de la Digi RCS RDS: a câștigat o licitație importantă. Iată ce va face cu sutele de milioane de euro obținute.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat că a încheiat mini-licitaţia 5G, prin care a pus în vânzare licențe pe termen redus, de câțiva ani, a unor porțiuni de spectru radio din benzile de 800 MHz, 2.600 MHz și 3.400 – 3.800 MHz.

Cei doi câştigători, companiile RCS&RDS și Invite Systems, vor plăti către bugetul de stat suma de 43,4 milioane euro, ceea ce reprezintă 60% din valoarea spectrului pus la dispoziţie. Acest lucru s-a întâmplat în lipsa participării la licitație a Orange, Vodafone și Telekom Mobile.

„Am finalizat astăzi licitația desfășurată pentru alocarea unor noi frecvențe pentru comunicații mobile de bandă largă, în urma căreia cei doi participanți câștigători vor plăti către bugetul de stat suma de 43,4 milioane euro, ceea ce reprezintă 60% din valoarea spectrului pus la dispoziție. Am decis organizarea licitației în acest an pentru a oferi oportunitatea operatorilor interesați să-și maximizeze portofoliul de spectru deținut, în vederea extinderii capacității rețelelor proprii și, în consecință, pentru a putea oferi servicii de ultimă generație. Această alocare de spectru suplimentar pentru servicii de comunicații mobile de bandă largă va da un suflu nou competiției pe piața telecom din România, în beneficiul utilizatorilor finali”, a declarat Bogdan Iana, vicepreședintele ANCOM, citat de Hotnews.

Digi RCS RDS a câștigat o licitație importantă

Așadar, ca urmare a ofertei depuse, S.C. RCS&RDS S.A. a câștigat drepturile de utilizare pentru blocul pereche de 2×5 MHz scos la licitație în banda de frecvențe de 800 MHz, pentru 4 blocuri pereche de 2×5 MHz în banda de frecvențe de 2600 MHz FDD și pentru un bloc nepereche de 15 MHz în banda de 2600 MHz TDD, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 și 5 aprilie 2029.

Suma pe care operatorul o are de plătit ca taxă de licență este de 22 milioane de euro pentru spectrul din banda de 800 MHz, 17,2 milioane de euro pentru drepturile de utilizare din banda de 2600 MHz FDD și 3,5 milioane de euro pentru blocul de frecvențe din banda de 2600 MHz TDD. Suma totală pe care o are de plătit operatorul ca taxă de licență pentru toate drepturile de utilizare obținute în cadrul acestei proceduri de licitație este de 42,7 milioane de euro.

Operatorul își crește astfel semnificativ cantitatea de spectru asupra căreia deține drepturi de utilizare, fapt ce va influența concurența deja puternică de pe piața de servicii de comunicații electronice din România.

Citește și: