Anunțul pentru toți cei care stau la bloc. Se simte direct la bani

Anunțul pentru toți cei care stau la bloc. Se simte direct la bani

Vin vești foarte bune pentru părinții care locuiesc la bloc. Noua măsură este inclusă într-un proiect de lege care se află pe parcurs spre avizare.

Dacă ai copii mai mici de trei ani, ai putea să fii scutit de la plata cheltuielilor de întreținere pentru aceștia. E vorba de un nou proiect de lege are, dacă va fi adoptat de Parlament, nu vei mai fi nevoit să plătești cheltuieli de întreținere pentru copiii mai mici de trei ani.

Concret, proiectul de lege prevede că „asociațiile de proprietari hotărăsc exceptarea de la plata cheltuielilor” comune menționate în lege „pentru copii, până la împlinirea vârstei de 3 ani”.

De asemenea, „(…) pentru plata întreținerii casei scării a unui bloc, părinții achită costurile aferente, mai mult, copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezența părinților sau a unui adult”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Semnatarii proiectului de lege arată ca argument justificativ pentru adoptarea acestei măsuri că, în trecut, atunci când măsura a mai fost aplicată, „nu au existat disfuncționalități în bunul mers al vieții din blocurile sau condominiile în care locuiau acești copii”.

Legea s-a mai aplicat în urmă cu patru ani

Îți amintim că, această măsură a fost aplicată în 2017. La acea vreme, senatorii și deputații au dat undă verde administrațiilor de proprietari, pentru a decide dacă scutesc de la plata cheltuielilor de întreținere copiii cu vârste mai mici de trei ani.

În 2018, însă, legislația s-a schimbat. Parlamentul a a adoptat o nouă lege, propusă de Guvern, privind inființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, care nu mai conținea prevederea privind exceptarea de la plata a copiilor mici.

Tot în 2018, liberalii au propus scutirea de la plata cheltuielilor a copiilor cu vârste de sub șapte ani, proiectul fiind respins și de Guvernul Dancila, și ulterior, de cel alcătuit de Ludovic Orban.