05 mart. 2021 | 12:37

Anunțul momentului pentru toți cei care au card bancar: dispare codul PIN. Cum s-a ajuns la decizia radicală

CHESTII
Anunțul momentului pentru toți cei care au card bancar: dispare codul PIN. Cum s-a ajuns la decizia radicală

Mastercard vine pe piața bancară cu o surpriză revoluționară pentru clienți. Se pare că filmele SF pe care le vizionăm, în care protagonistii foloseau amprenta digitală pentru o mulțime de acțiuni, nu sunt departe de realitate. Și utilizatorii Mastercard vor putea înlocui PIN-ul cardului cu amprenta digitală.

În plină pandemie de coronavirus, când plățile cu cardul au explodat, au apărut, totuși, alte probleme. Spre exemplu, este un inconvenient major din punct de vedere sanitar faptul că mulți utilizatori trebuie să atingă POS-ul pentru a-și introduce PIN-ul. Acest lucru poate sta la baza răspândirii infectărilor.

Prin urmare, oamenii s-au orientat către tehnologiile contactless. Însă și acestea au dezavantajele lor, dispozitivele întâmpinând adesea erori de funcționare.

Prin urmare, Mastercard a găsit soluția, care elimină toate aceste probleme. Folosind tehnologia Samsung pentru autentificarea plăților, cei de la Mastercard vor să introducă un senzor de amprentă pe suprafața cardului.

Doar proprietarul cardului poate face cumpărături

Pe lângă eliminarea problemelor de mai sus, ar avea și un plus de securitate acest card, pentru că oricine știe deja PIN-ul unui card poate să îl introducă și să plătească cu el, însă i-ar fi foarte greu cuiva să copieze o amprentă și să confirme plăți cu această într-un magazin.

Noul sistem va folosi însă hardware produs de Samsung sub formă unui chipset de securitate de la divizia Samsung System LSI, care include la rândul său mai multe cipuri.

Acesta este necesar pentru a procesa și autentifica tranzacția, întrucât amprenta nu deblochează plata pe POS, ci deblochează cardul în sine. De asemenea, hardware-ul este compatibil cu sistemul de autentificare Mastercard, deci un astfel de card poate fi folosit la orice POS compatibil.

Momentan, cardul va fi disponibil în 2021 în Coreea de Sud și rămâne de văzut „când” și mai ales „dacă” va fi adus și în alte țări, la fel cum face Apple cu Apple Card.