Anunțul momentului pentru șoferii români: sunt vizate toate mașinile vechi din țară

Anunțul momentului pentru șoferii români: sunt vizate toate mașinile vechi din țară

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a venit cu o propunere legislativă inedită pentru șoferii români. Aceștia din urmă ar putea primi bani de la stat, dacă își predau mașinile mai vechi de 15 ani.

Ministrul Mediului face această declarație în contextul în care se caută soluții cât mai rapide și eficiente privind curățarea parcului auto național de mașini vechi și poluante.

România, alături de alte state europene, și-a asumat angajamente climatice îndrăznețe în fața Comisiei Europene, iar pentru a atinge obiectivele de mediu este nevoie de reducerea semnificativă a nivelului de poluare.

Ce trebuie să știe românii cu mașini vechi

″În PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.), România s-a angajat să reducă numărul maşinilor mai bătrâne de 15 ani. Până când nu vom avea un guvern care să-şi asume această decizie ar fi prematur, în calitate de ministru interimar, să dau eu soluţia. Propunerea mea este aceeaşi pe care am spus-o de mai multe ori. Statul să vină să susţină predarea acestor maşini mai vechi de 15 ani cu o anumită sumă de bani.

În paralel, să facem posibilă majorarea taxelor locale în cazul maşinilor vechi şi poluante, astfel încât să nu existe nu doar coerciţia, ci şi un sprijin real din partea statului român şi un angajament din partea celor care predau aceste maşini vechi că nu vor mai cumpăra şi nu vor mai înmatricula vehicule mai vechi de 15 ani şi vor folosi sumele respective, dacă doresc, să cumpere maşini mai puţin poluante, noi”, a explicat Tanczos, într-o conferinţă de presă, organizată joi.

Statul român dorește încurajarea la scară largă a cetățenilor în vederea renunțării la mașinile clasice, cu motoare pe benzină și motorină, în favoarea trecerii la mobilitatea electrică.

Ministrul Mediului e de părere că în România vor fi eliminate de pe șosele aceste mașini de-abia peste 10-15 ani, ceea ce reprezintă o perioadă mult prea lungă pentru a aștepta să avem rezultate în privința mediului. Astfel, e nevoie de o accelerare a tendinței de adoptare a mașinilor electrice și de descurajare a achiziționării mașinilor cu motoare clasice.

Citește și: