Anunțul ministrului pentru toți acești profesori: se dau bani în aceste condiții

Anunțul ministrului pentru toți acești profesori: se dau bani în aceste condiții
Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mițu

În sfârșit, părinții pot răsufla ușurați. Copiii lor încă mai au timp să se înscrie pentru recuperarea materiei pierdute în perioada în care școlile au fost închise, iar elevii au învățat în sistem online, în întreaga țară.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a anunțat că a fost prelungit programul de înscriere la orele remediale. Autoritățile din învățământ au luat această decizie după ce au constatat că foarte puțini copii au răspuns acestei inițiative.

Practic, în sistemul de recuperare a materiei se înscriseseră, până în ultima zi a termenului prevăzut inițial (25 februarie – 3 martie 2021), doar 135.000 de elevi din învățământul primar și gimnazial și aproape 90.000 elevi de liceu înscriși pentru acțiuni remediale în programul ROSE.

„Identificarea elevilor eligibili se va putea face permanent, iar lunar se va actualiza componența și/sau numărul grupelor”, a spus Sorin Cîmpeanu, citat de edupedu. Ministrul a subliniat că programul orar se va realiza la nivelul unității de învățământ, de către cadrele didactice implicate, cu consultarea elevilor și părinților.

„Orice unitate școlară în care se va constitui cel puțin o grupă va fi eligibilă, din oficiu, fără a necesita aprobarea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ va fi informat)”, a spus ministrul.

Ce elevi se pot înscrie

Programul de recuperare a materiei vizează atât elevii care nu au putut lua parte deloc la cursurile online, din lipsa infrastructurii IT, de internet, sau a gadgeturilor necesare, cât și pe cei care au asistat la ore, însă, din cauza condițiilor și a lipsei de interacțiuni, simt că nu au reușit să învețe suficient de bine și au nevoie să își întărească cunoștințele sau să recupereze informații pierdute.

Fiecare profesor care va susține o oră remedială va fi remunerat de la stat cu 100 de lei brut. Părinții care doresc să își înscrie copiii la ore remediale, de recuperare a materiei, trebuie să depună o cerere în acest sens, la unitatea de învățământ la care sunt înscriși elevii.

Ore remediale doar față în față

Săptămâna aceasta, secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Sorin Ion, a declarat că a adresat mai multe solicitări Ministerului Sănătăţii.

Printre altele, se propune ca orele remediale să fie efectuate exclusiv „față în față”, indiferent de scenariul epidemiologic în care se află localitatea respectivă.

„Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii cinci lucruri, nu doar purtarea măştii sau nepurtarea măştii. Am solicitat în primul rând desfăşurarea orelor de activitate remedială, care trebuie să înceapă foarte curtând, desfăşurarea lor exclusiv faţă în faţă, indiferent de scenariu, evident făcând abstracţie de situaţiile în care localitatea este în carantină, dar în cele trei scenarii să funcţionăm cu grupele pentru activitatea remedială dintr-un motiv foarte simplu: aceste grupe vor fi în medie de 12 elevi, adică acolo se poate asigura o distanţare suficientă, astfel încât riscurile epidemiologice să fie minime, dar să permitem şi participarea elevilor de clasele V, VI, VII.”
Sorin Ion

Citește și: