Anunțul îngrijorător pentru cei cu mașini pe benzină și motorină: ce se întâmplă cu prețurile la pompă

Anunțul îngrijorător pentru cei cu mașini pe benzină și motorină: ce se întâmplă cu prețurile la pompă

România se pregătește să marcheze deja un an și jumătate de pandemie, perioadă în care cererea a fost scăzută pentru benzină și motorină. Dar lucrurile nu prea mai rămân așa, iar revenirea la o oarecare normalitate duce și la o modificare a prețurilor la pompă.

După o perioadă în care cererea a fost scăzută din cauza pandemiei de coronavirus și a crizei sanitare, se pare că lucrurile încep să revină la normal. În multe țări, campaniile de vaccinare dau roade, iar asta înseamnă o cerere crescută.

Acest lucru e valabil și-n România. Miercuri, spre exemplu, în București, în ziua în care elevii au revenit în bănci, străzile au fost mai aglomerate decât de obicei. Traficul aglomerat înseamnă consum crescut de benzină și motorină și, pe cale de consecință, creșterea prețurilor. La acest moment, prețurile la benzină și motorină (standard) sunt sub 6 lei.

Dar există voci care cred că nu vor sta foarte mult așa.

Anunț îngrijorător: ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină

Există analiști care cred că prețul benzinei și al motorinei se va duce în perioada următoare peste 6 lei. Urmează o perioadă în care restricțiile sunt ridicate treptat și, mai important de atât, e o perioadă de concedii. Scade traficul din orașe, dar crește cel către destinațiile de vacanță.

Și atunci companiile din domeniul petrolier ar putea specula asta.

Spre exemplu, există stații de alimentare din București unde prețul la benzina și motorina premium a sărit de 6 lei. Ar fi de așteptat să se întâmple același lucru și-n cazul combustibililor încadrați la categoria standard.

Cât despre contextul internațional, e cred că OPEC forțează creșterea prețului țițeiului, după o lungă perioadă în care prețurile au stat acolo unde nu și-ar fi dorit țările exportatoare de petrol. Cererea, din câte se pare, revine, inclusiv în România.

După primele trei luni ale anului, vânzările de benzină în România au fost mai mari cu 4,7% în primul trimestru al acestui an decât în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor anunțate de MOL și valabile doar pentru combustibilii vânduți în rețeaua proprie.

În valoare absolută, vânzările de benzină au ajuns la 38.000 de tone. Totodată, la motorină, creşterea a fost de 3,1%, până la 132.000 de tone.

Citește și: