14 apr. 2021 | 09:30

Anunțul ING pentru clienții cu bani mulți: cât te costă să-ți ții banii în bancă, tu plătești

ACTUALITATE
Anunțul ING pentru clienții cu bani mulți: cât te costă să-ți ții banii în bancă, tu plătești

Dobânzile negative încep să devină un standard în industria bancară la nivelul multor țări europene, iar particularitățile introduse de ING nu sunt deloc îmbucurătoare pentru cei cu bani mulți.

Clienții din Olanda ai băncii ING vor avea parte de o dobândă negativă de 0,5% pentru depozite de la 100.000 de euro în sus. Asta înseamnă că vei pierde bani, în loc să câștigi, dacă optezi pentru ținerea banilor în bancă. După un an de zile, economiile tale vor scădea cu 0,5 procente. Este ca și cum plătești chirie băncii pentru că îți ține banii în gazdă.

Practica este departe de a fi una nouă în industrie, mai ales în cazul țărilor occidentale, dar chiar și în cazul ING, se aplica doar dacă aveai un depozit mai mare de 250.000 de euro, nu mai puțin. De acum înainte, indiferent dacă vorbim de conturi de economii pentru persoane fizice sau juridice, toate lumea trebuie să plătească o dobândă de 0,5% pe an începând cu 100.000 de euro.

Reprezentanţii ING România au transmis pentru ZF că este vorba doar despre clienţii din Olanda, în timp ce pentru clienţii din România nu se aplică dobânzi negative nici pentru conturile în euro, nici pentru cele în lei. Din contră, banca plăteşte dobânzi la depozite în piaţa locală: 0,01% la depozitele în euro şi 1,2% la depozitele în lei – aplicabil depozitelor cu scadenţa la un an.

Chiar și în Olanda, însă, oficialii ING au atras atenția asupra faptului că nu vor fi penalizați cei care își țin banii în mai multe conturi de 99.999 de euro. Dobânda negativă se va aplica per cont, nu per client. Astfel, ca o mică portiță, poți face efortul de a-ți împărți economiile pe mai multe conturi diferite, cu condiția ca acestea să găzduiască o sumă mai mică de 100.000 de euro. În acea situație te vei bucura chiar și de o dobândă, chiar dacă este de doar 0,1%.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele