06 sept. 2021 | 09:35

Anunțul dimineții pentru cei care nu-și pot plăti factura la gaz: ce trebuie să faci pentru a profita

ACTUALITATE
Anunțul dimineții pentru cei care nu-și pot plăti factura la gaz: ce trebuie să faci pentru a profita

Facturile la energie electrică și la gaze au explodat în România, în ultimul timp. Iată ce trebuie să faci dacă nu-ți poți plăti factura la gaz.

Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței poate fi cerut, în fiecare an, până la jumătatea lunii octombrie. Prin depunerea unei cereri până la acest termen, cei cu venituri mici, care nu pot acoperi integral costurilor pe care le au cu asigurarea căldurii acasă, în timpul sezonului rece, pot cere bani de la primăria localității în care stau, notează Avocatnet.ro.

Ordonanța de urgență a Guvernului 70/2011 este cea care reglementează acum ajutorul pentru încălzirea locuinței. Cel puțin teoretic, ajutorul de încălzire se va acorda pentru ultima oară, în forma actuală, în sezonul rece 2021-2022.

Poți să primești ajutor la factura la gaz

De la anul, se schimbă regulile. Mai exact, de la anul, vei cere la primărie venitul minim de incluziune, componenta „supliment pentru locuire”. Ajutorul va putea fi solicitat în continuare de la primărie

Deci, actualele reguli mai sunt valabile doar pentru acest an. Așadar, ajutorul pentru încălzirea locuinței se cere la primăria localității în care stau solicitanții, până la 15 octombrie 2021. Banii se cer personal sau, dacă solicitantul stă la bloc, prin intermediul asociației de proprietari.

Persoanele cu venituri mici, care nu pot acoperi integral costul încălzirii locuinței și care pot cere ajutorul de stat, sunt persoanele singure sau familiile. Subvenționarea costurilor de încălzire este asigurată în timpul sezonului rece, adică perioada cuprinsă între lunile noiembrie 2021 și martie 2022.

Ca să obții ajutorul, veniturile tale trebuie să fie sub anumite niveluri stabilite prin OUG 70/2011. Spre finalul lui 2020, pragul de venituri până la care se acordă ajutorul pentru încălzire a fost majorat la opt sute de lei. În cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la opt sute de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele