15 sept. 2021 | 06:00

Anunțul Dacia la care nu se aștepta nimeni: vrea să renunțe la mașinile pe benzină, motorină și GPL

ACTUALITATE
Anunțul Dacia la care nu se aștepta nimeni: vrea să renunțe la mașinile pe benzină, motorină și GPL

În conformitate cu tendințele din piața auto europeană, este doar o chestiune de timp până când Dacia va produce doar mașini electrice. În mod surprinzător, însă, există un termen surprinzător de precis pentru renunțarea la motorizările pe benzină, motorină și, mai ales, GPL.

Dacia face o treabă foarte bună pe segmentul entry-level și mainstream, când vine vorba de autoturisme accesibile, cu un raport preț-performanță mai mult decât rezonabil. În mod tradițional, mașinile electrice sunt destul de puține pe acest segment de piață. Tocmai din acest motiv, cânds spui autoturisme electrice, s-ar putea să-ți vină în minte mult mai ușor Tesla decât Renault Zoe sau Nissan Leaf.

Cu toate acestea, CEO-ul Dacia a detaliat de curând electrizarea întregului portofoliul al brandului. Cu alte cuvinte, acum știm momentul exact după care nu vei mai găsi mașini Dacia cu benzină, motorină sau GPL.

Denis Le Vot, despre electrizarea Dacia

Șeful Dacia a atras atenția în această săptămână asupra momentului în care Dacia va începe să producă, în mod exclusiv, mașini electrice. Este vorba de anul 2035, chiar dacă ”avem deja tehnologia și urmează să fie implementată”, după a afirmat Le Vot.

Electrificarea s-ar putea petrece chiar mai devreme decât atât, în funcție de agresivitatea normelor referitoare la poluare pe care le va impune Uniunea Europeană. Rolul uzinei de la Mioveni nu va ține însă doar asamblarea unor piese aduse din diverse colțuri ale lumii. În schimb, constructorul autohton va fi responsabil și de producția de motoare electrice și baterii.

În final, totul ține de reglementările Comisiei Europene. ”Maşinile vor deveni din ce în ce mai scumpe din cauza noilor reglementări, iar următorul pas va fi trecerea la Euro 7. Când preţul creşte atât de mult, oamenii se gândesc de două ori înainte de a plăti peste 20.000 de euro pentru un automobil, mai ales când te uiţi ce cumpărai cu aceşti bani în urmă cu cinci ani“, a explicat Denis Le Vot.

Vizavi de raportul dintre creațiile Dacia și Renault, decalajul între cele două branduri din grup este de aproximativ 4 ani, între tehnologiile implementate în autoturisme. Astfel, ce vezi azi pe Renault, în 2025 va ajunge și pe Dacia.

„În 2035 toate modelele Dacia vor fi electrice, este un pas pe care îl vom face şi vom electrifica şi uzina de la Mioveni. Dacia nu este front-runner acum pe electric, dar mizează momentan pe motorizările pe GPL. Nu trebuie să uităm că la Mioveni noi producem acum cele mai mari maşini şi putem spune că vom avea acele joburi în România şi peste 100 de ani“, a spus Denis Le Vot, vicepreşedinte executiv în cadrul Grupului Renault, CEO pentru Dacia şi Lada, conform ZF.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele