Anunțul care schimbă totul: se simte la energie electrică pentru toți românii. Ministerul a luat decizia acum
Când vine vorba de energie electrică, România nu și-a dezvoltat foarte mult producția din surse mai curate. Dar acest lucru s-ar putea schimba rapid, conform unui demers al Ministerului Economiei.
România plănuiește să modernizeze reactorul 1 de la Cernavodă. Și nu se oprește aici. Va menține reactorul 2 și va începe construirea reactoarelor 3 și 4, în cadrul unui program finanțat de Statele Unite. Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică proiectul unei Hotărâri de Guvern care va aproba Acordului între România şi Statele Unite privind cooperarea în domeniul energiei nucleare.
Acordul se va încheia între cele două guverne și va reglementa dezvoltarea proiectelor nuclearo – electrice de la CNE Cernavodă şi sectorul energiei nucleare civile din România.
Dezvoltarea sectorului nuclear în România nu urmează doar interesele României și ale SUA, ci se realizează conform pachetului legislativ Energie curată pentru toti europenii și a Pactului Ecologic European, care impun transformarea sectorului energetic către un alt model de sistem, bazat pe tehnologii curate, inovatoare, care să facă față concurenței pe o piață de electricitate integrată.
Ce zice ministrul Economiei despre dezvoltarea de la Cernavodă
Virgil Popescu, ministrul Energiei, atrage însă atenția unei probleme destul de mari: lipsa personalului.
„Avem o provocare foarte mare: vrem să construim unităţile 3 şi 4, vrem să retehnologizăm unitatea 1, și cea mai mare provocare este resursa umană. Avem nevoie de resursă umană calificată, profesionistă, aşa cum este acum. […] Instruirea unei persoane din domeniul nuclear nu este o chestie simplă, durează foarte mult. După care, evident, omul caută ceva mai bun şi sunt oameni care au plecat de la Cernavodă şi lucrează în alte parte în sectorul nuclear, în alte părți ale lumii.”
Virgil Popescu
În plus, Banca de Import-Export a SUA va aloca șapte miliarde de dolari ca finanțare și creditare pentru Cernavodă și pentru alte proiecte de infrastructură din România, notează RL. Recent, ompania Nuclearelectrica a primit și un grant în valoare de 1,3 milioane de dolari din partea Agenției pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite (USTDA).
Acești bani vor finanța acțiunile de identificare în România, altele decât în zona Cernavodă, a unor amplasamente pentru tehnologii nucleare modulare.