10 iun. 2021 | 12:05

Anomalia din centrul Pământului, posibil motiv de îngrijorare: opinia cercetătorilor

ACTUALITATE
Anomalia din centrul Pământului, posibil motiv de îngrijorare: opinia cercetătorilor

Cercetătorii au realizat un studiu în urma căruia, au constatat o anomalie în centrul Pământului. Fenomenul inexplicabil pare să dea mari bătăi de cap experților în domeniu.

Oamenii de știință din cadrul Universității California, din Berkely, Statele Unite, au avut de-a face cu o descoperire fără explicație, cu privire la interiorul Pământului. Astfel, se pare că adâncul planetei, a crescut mai mult decât se aștepta, în regiunea care se află sub Marea Banda, din Indonezia.

Momentan, experții în domeniu nu au o explicație pentru acest fenomen care, ridică multe semne de întrebare. Studiul în cauză, a fost publica în publicația Nature Geoscience și dezvăluie faptul că, răcirea fierului lichid aflat în interiorul Terrei, a început acum 500 de milioane de ani.

Această creștere inegală care a fost detectată în cadrul studiului, nu deformează miezul fierului solid atât timp cât exteriorul acestuia se cristalizează. O ipoteză a oamenilor de știință constă în faptul că ceva îndepărtează căldura din miezul exterior sau din scoarța terestră chiar sub Marea Banda.

Schimbarea din centrul Pământului cauzează îngrijorări

În expansiunea inegală a nucleului Pământului este implicată și variația de temperatură a câmpului magnetic. Aceasta are rolul de a crea un strat protector împotriva radiației solare. Datorită dispersării căldurii din miezul interior este provocat procesul de convecție din stratul exterior al lichidului.

Descoperirea a fost făcută după ce mai multe unde seismice care se propagă pe Pământ, au fost înregistrate. Ca o notă pozitivă, cercetătorii au afirmat că nucleul planetei nu este dezechilibrat în acest moment. Totodată, aceștia au mai adăugat că gravitația împinge cristalele de fier spre polii Pământului.

Interiorul planetei este format din mai multe straturi. Un miez interior solid din fier-nichel, se întinde pe o rază de 1.200 de kilometri, care este acoperit cu un miez exterior din fier topit și nichel de 2.400 de kilometri grosime. Ultimul strat este reprezentat de o manta de rocă fierbine de 2.900 de kilometri adâncime și o crustă de rocă rece, care se află sub noi, după cum arată Science Focus.