Aniversare importantă pentru trenurile din întreaga lume: ce s-a întâmplat acum 175 de ani

Aniversare importantă pentru trenurile din întreaga lume: ce s-a întâmplat acum 175 de ani

În funcție de afinitatea ta pentru călătoriile cu trenul, s-ar putea să nu-ți dai seama că acest mijloc de transport a fost implementat la scară largă în urmă cu aproape 200 de ani. Din acest motiv și nu numai, aniversări precum cea de azi sunt foarte importante.

​Acum 175 de ani, a început să funcționeze prima legătură feroviară între două capitale europene. La data de 14 iunie 1846, a circulat primul tren între Paris și Bruxelles, iar cei 370 de km erau parcurși în 12 ore și jumătate, scrie rtbf.be. În prezent există o linie de mare viteză care permite ca drumul să dureze o oră și 22 de minute (313 km). Din păcate, este improbabil ca pe parcursul vieții noastre să vedem așa ceva în România.

Ca referință, Belgia a inaugurat la 1835 prima linie de cale ferată din Europa continentală, la cinci ani după prima linie adevărată de cale ferată: Manchester – Liverpool. În 1846 era deschisă calea ferată Paris – Bruxelles, iar o locomotivă cu abur parcurgea distanța de 370 km în 12 ore și jumătate. Din acel moment, Belgia a adoptat un ritm foarte alert când vine vorba de producția unor căi ferate noi. În 1912, se putea deja mândri cu aproximativ 5000 de kilometri disponibili pentru călătorii, iar în 1930, făcea deja tranziția la diesel pentru locomotivele aflate în activitate.

În ceea ce privește călătoria dintre cele două capitale europene, între Paris și Bruxelles s-au făcut modificări ale traseului încă din primii cinci ani. În consecință, trenurile au putut face 8 ore la 1853, media fiind de 46 km/h. Îmbunătățirile aduse tracțiunii feroviare și căii de rulare au dus la timpi de sub 5 ore la 1896, adică o medie orară de 62 km/h.

Cele mai mari modificări pe acel traseu au avut loc însă în ultimii 60 de ani. Din 1963, circulă și locomotive electrice între Paris și Bruxelles, iar în anii 70 – 80, călătoria a fost asigurată de trenurile Trans-Europ-Express. Din 1996, circulă trenurile Thalys, iar călătoria durează doar 82 de minute. Un bilet variază între 26 și 80 de euro, în funcție de momentul achiziției în raport cu data călătoriei. Cu cât îl cumperi mai repede, cu atât este mai ieftin.

Citește și: