09 sept. 2021 | 16:52

Americanii au planuri mari. Cum au de gând să folosească resursele naturale în viitor

ACTUALITATE
Americanii au planuri mari. Cum au de gând să folosească resursele naturale în viitor

Cele mai mari economii ale lumii și-au asumat un plan de urgență privind schimbările climatice, iar efectele acestei înțelegeri globale încep deja să se simtă. Astfel, SUA a elaborat o amplă strategie pentru utilizarea energiei solare.

Folosirea resurselor naturale în mod chibzuit și ținând cont de impactul asupra mediului înconjurător a devenit o deviză pentru cele mai puternice administrații ale lumii. Ținând cont de acest principiu, administația SUA, condusă de Joe Biden, plănuiește să se folosească din ce în ce mai mult de energia solară.

Studiul Solar Futures din cadrul Departamentului Energiei, lansat miercuri, arată că până în 2035, energia solară are potențialul de a alimenta 40% din energia electrică a Statelor Unite ale Americii și de a angaja în câmpul muncii până la 1,5 milioane de oameni – fără a crește costurile energiei electrice pentru consumatori.

„Studiul ilustrează faptul că energia solară, cea mai ieftină și mai rapidă sursă de energie curată a noastră, ar putea produce suficientă energie electrică pentru a alimenta toate casele din SUA până în 2035 și ar putea angaja până la 1,5 milioane de oameni în acest proces”, a declarat secretarul de energie Jennifer Granholm.

Deși raportul arată că atingerea a 40% din energia solară este posibilă, acest obiectiv depinde de adoptarea de către Congres a legislației care stimulează energia regenerabilă, precum și adoptarea pe scară largă a energiei solare.

Energia solară va fi foarte exploatată în viitor

Astfel, energia solară ar putea furniza, în anumite condiții, 45% din energia electrică a Statelor Unite până în 2050, în creștere față de 3% în 2020.

Conform rapoartelor oficiale furnizate de autoritățile de peste Ocean, în 2020, panourile fotovoltaice și centralele solare termice au produs puțin sub 80 de gigawați (GW) în Statele Unite, suficient pentru a satisface aproximativ 3% din cererea de energie electrică a țării.

Practic, energia solară ar reprezenta 37% din electricitate în 2035, restul fiind furnizat de energie eoliană (36%), energie nucleară (11% -13%), energie hidroelectrică (5% – 6%) ), biomasă și energie geotermală (1%).

Administrația Biden a anunțat în ianuarie un obiectiv de decarbonizare a 80% din sectorul electric al SUA până în 2030 și de a ajunge la energie electrică 100% regenerabilă până în 2035. Noul raport DOE stabilește un plan pentru modul în care administrația ar putea atinge acest obiectiv folosind energia solară, dar administrația Biden urmărește implementarea și altor forme de energie regenerabilă, inclusiv eoliană.