19 oct. 2021 | 08:54

Amenzi și de 4.600 de lei pentru șoferii români. Noua lege adoptată tacit poate deveni realitate în trafic

ACTUALITATE
Amenzi și de 4.600 de lei pentru șoferii români. Noua lege adoptată tacit poate deveni realitate în trafic

Toți șoferii trebuie să știe cât vor scoate din buzunar de acum încolo, în trafic. O nouă lege care-i vizează pe toți șoferii ar putea intra în vigoare în curând.

Așadar, șoferii care își parchează mașinile pe trotuare fără a lăsa un metru liber pentru pietoni vor risca amenzi mari. Acestea ar putea ajunge până la câteva mii de lei, potrivit unei propuneri legislative adoptate tacit la Senat, fără să fie discutată în plen și supusă votului.

Această propunere legislativă îi afectează în mod direct pe toți șoferii

Astfel, prin această propunere legislativă, care are în vedere modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, este vizată introducerea unor amenzi de mii de lei pentru “nerespectarea interdicției privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, atunci când nu este asigurată lățimea minimă de cel puțin un metru a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor”, potrivit Avocatnet.ro.

Potrivit OUG nr. 195/2002, sancțiunea va fi încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni. Acest lucru înseamnă că șoferii care vor încălca aceste reguli vor primi de la nouă la douăzeci de puncte-amendă și șase puncte de penalizare.

Cu toate acestea, deși în mod normal, conform OUG nr. 195/2002, ”un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, prin excepție, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021, un punct-amendă are o valoare de 145 lei.

Astfel, rezultă că șoferii care nu vor lăsa un metru liber pentru pietoni ar putea primi acum o amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei. De asemenea, dacă nu luăm în calcul excepția, cum salariul minim brut pe economie a fost stabilit de către Guvern la 2.300 lei, ar însemna că un punct-amendă ar fi, în mod normal, de 230 de lei, adică amenda ar putea varia între 2.070 lei și 4.600 de lei.

Această propunere legislativă nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.