Amenzi de până la 40.000 de lei pentru șoferii din România. Niciodată nu s-a mai atins acest prag: greșeala aparent nevinovată

Amenzi de până la 40.000 de lei pentru șoferii din România. Niciodată nu s-a mai atins acest prag: greșeala aparent nevinovată

Când te gândești la amenzi de circulație, te aștepți să ajungă până la un maxim de câteva mii de lei, în cazuri extreme. De cele mai multe ori, stresul este mai mare din cauza faptului că s-ar putea să rămâi fără carnet, decât că îți este înmânată o amendă de către agentul de poliție. Din păcate pentru șoferi, lucrurile se mai schimbă în legislație.

La momentul de față, în Senatul României, a ajuns o propunere de modificare a OUG 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere. Deși nu prea găsești legătura din acea denumire cu codul rutier, ea există și te-ar putea cost surprinzător de scump.

Amenzi de circulație de până la 40.000 de lei, în România

Practic, proiectul ajuns în senat propune majorarea de nu mai puțin de 40 de ori în cazul în care iei decizia de a intra cu mașina pe plajă. Formularea este una care nu prea lasă loc de interpretări. “circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plaje, diguri şi faleze, cu excepţia locurilor anume destinate în acest scop sau pentru intervenţii operative” va putea fi sancționată, după ce proiectul va intra în vigoare, în cazul în care va fi votat, cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei, în cazul persoanelor fizice.

La momentul de față, aceeași activitate este sancționată, conform OUG 202/2002, cu amenzi între 500 și 1000 de lei. Având în vedere că legislația locală prevede că amenzile contravenționale se pot plăti, într-un termen de 15 zile de la momentul primirii procesului-verbal, pe jumătate din minimul ei, cei prinși acum că intră cu mașina pe plajă plătesc, de cele mai multe ori, amenzi de maximum 250 de lei, cam cât ai dat pe două șezlonguri pe plajă la Mamaia. 

Prin același proiect, se mai dorește sancționarea cu amenzi între 20.000 și 40.000 de lei “camparea în structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare ce nu au fost clasificate”. Dacă nu era evident din vechile sume pe care le plăteai pentru aceste acțiuni, amenzile actualizate au ca scop descurajarea practicii de parcare pe plajă.

Citește și: