Alternativa la programul Rabla de care trebuie să știi: doar acești români primesc 3000 de lei

Alternativa la programul Rabla de care trebuie să știi: doar acești români primesc 3000 de lei

În timp ce majoritatea românilor au la dispoziție programele Rabla și Rabla Plus pentru a-și schimba mașina, primăria dintr-un oraș micuț din România s-a gândit să introducă un sistem suplimentar pentru a încuraja modernizarea parcului auto.

În cazul în care ți-ai fi dorit să-ți schimbi mașina veche cu una nouă și stai în Sfântu Gheorghe, vei primi 3000 de lei pe vechiul autovehicul. Mișcarea face parte din programul ”Dăm valoare rablei tale”, introdus de primăria din localitate. Acesta a fost introdus în luna aprilie a acestui an și, deja, are rezultate surprinzător de bune.

”Dăm valoare rablei tale”, alternativa locală la Rabla

Peste 400 de cereri au fost depuse în cadrul programului ”Dăm valoare rablei tale” din Sfântu Gheorghe, cu scopul de a elimina mașinile vechi și poluante de pe străzile orașului. Cele mai multe dintre ele au fost aprobate și s-au reflectat în achitarea de către primărie a unei sume de 3000 de lei fiecărui proprietar.

Pentru context, prin acest program, primăria oferă 3.000 de lei în schimbul autovehiculelor predate la fier vechi, cu condiţia ca proprietarii să se angajeze că, în următorii trei ani, nu vor achiziţiona un autoturism mai vechi de cinci ani. Până acum, în mai puțin de șase luni, au fost depuse 437 de cereri, dintre care 396 au fost aprobate, restul fiind respinse pentru că nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Cu alte cuvinte, spre deosebire de Rabla, discutăm de bani reali, nu de tichete și, în consecință, pot fi folosiți și pentru mașini la mâna a doua, cu condiția să nu fie mai vechi de 5 ani.

În prima fază, bugetul programului a fost de un milion de lei. Între timp, a fost extins cu 600.000 lei, pentru a putea onora și mai multe cereri. Conform estimărilor primarului Antal Arpad, aproximativ 500 de mașini vechi nu se vor mai afla pe străzile orășelului de lângă Brașov. Nu este exclus să se extindă inițiativa și în alte orașe ale țării.

Potrivit regulamentului stabilit de Consiliul local Sfântu Gheorghe, primăria acordă solicitanţilor câte 3.000 de lei pentru autoturismele cu o capacitate de 2 – 7 locuri, mai vechi de zece ani, predate la un centru autorizat de casare sau colectare a autovehiculelor. Singura regulă eliminatorie, pe lângă vârsta mașinii, ține de faptul că persoana care vrea să renunțe la mașină trebuie să aibă domiciliul sau sediul în localitate.