19 iun. 2021 | 10:15

Alertele de urgență, altfel: modificarea care va fi adusă și la RO-ALERT

ACTUALITATE
Alertele de urgență, altfel: modificarea care va fi adusă și la RO-ALERT

Alertele de urgență, notificările puternice, adesea deranjante, care apar pe telefon, televizor și radio urmează a fi actualizate. O nouă categorie va fi înființată, aceasta urmând a fi utilizată în cazul mai multor situații urgente.

Potrivt FCC, alertele de urgență urmează a fi modificate. Totodată, o nouă categorie denumită ”Alerte naționale” va fi introdusă. Această categorie de alerte va fi utilizată pentru orice, de la avertizări de incendiu forestier până la anunțuri de rachete balistice, deși în ultimii ani, deficiențele sistemului existent deveniseră clare.

Acest lucru a fost evident la începutul anului 2018, când a fost trimisă o alertă de atac cu rachete în Hawaii. Locuitorii au fost sfătuiți să „caute adăpost imediat” împotriva unui focos balistic, cu promisiunea că „acesta nu este un exercițiu”.După cum s-a dovedit, totuși, deși nu a fost un exercițiu, nu a fost nici o urgență reală.

Rezultatul va fi o actualizare care clarifică cum, de ce și când ar trebui utilizate alertele. Acesta va combina actuala categorie „Alerte prezidențiale”, testată pentru prima dată în 2018 și care nu poate fi anulată pe dispozitive. Categoria rezultată va fi ”Alerte naționale” și va fi, de asemenea, non-opțională.

Alertele de urgență vor fi mai exacte

Pentru a evita viitoarea panică în stil Hawaii, FCC încurajează toate statele să formeze Comitete de Stat pentru Comunicații de Urgență. Aceștia vor fi responsabili pentru stabilirea distribuției de alertă la nivel de stat sau pentru a analiza modul în care comitetele existente ar putea face acest lucru în prezent. Au fost elaborate, de asemenea, noi reguli privind repetarea alertelor și există un mecanism de raportare pentru alertele de urgență false către Centrul de operațiuni 24/7 al FCC.

„Acesta este un progres dar, mai sunt încă multe de făcut. Având în vedere sezonul uraganelor și al incendiilor, împreună cu provocările persistente ale pandemiei, ne vom baza mai mult decât oricând pe sistemele de alertă de urgență. Așadar, astăzi lansăm o reglementare pentru a discuta despre modalități suplimentare de îmbunătățire a alertelor, pe baza recomandărilor colegilor noștri de la FEMA.

În plus, pe 11 august vom organiza un test la nivel național al sistemului de alertă de urgență și alerte de urgență fără fir pentru a dezvolta informații suplimentare despre cum putem îmbunătăți aceste sisteme de salvare a vieții. ” , a declarat Jessica Rosenworcel, președintă în funcție a FCC, într-un comunicat.

Probabil ca toate aceste sisteme de alertă ale restul țărilor vor fi aliniate la noile sisteme americane, printre care și sistemul din România, RO-ALERT.