01 oct. 2021 | 07:08

Al Doilea Război Mondial și pandemia de Covid-19: ce au în comun, conform Oxford

ACTUALITATE
Al Doilea Război Mondial și pandemia de Covid-19: ce au în comun, conform Oxford

În contextului numărul foarte mare de decese provocat de pandemia de Covid-19, în ultimul an și jumătate, speranța de viață la nivel global a scăzut semnificativ. Cercetătorii de Oxford au făcut o paralelă pentru a facilita înțelegerea gravității situației.

De la Al Doilea Război Mondial și până în prezent, niciun eveniment nu a mai provocat o scădere a speranței de viață de o asemenea amploare. Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Oxford într-o analiză publicată de International Journal of Epidemiology, conform EFE.

Poate cel mai mare studiu despre impactul pandemiei

În timp ce noi dezbatem ”la firul ierbii” utilitatea, fiabilitatea sau obligativitatea vaccinării, în fiecare zi, numărul mare de decese se reflectă într-o scădere mai mare a speranței de viață. Conform analizei realizat de Oxford, la această oră, tocmai am depășit scăderea înregistrată la căderea blocului de est al țărilor din Europa Centrală și Orientală.

Situația din nu mai puțin de 29 de țări a fost analizată în detaliu, iar majoritatea lor s-au conformat unui trend îngrijorător. „Douăzeci și două de țări incluse în studiul nostru au suferit pierderi ale speranței de viață în medie de peste un an în 2020„, a declarat unul dintre autorii studiului, José Manuel Aburto.

Punctual, pornind de la numărul deceselor din 29 de state care au publicat astfel de rapoarte, 27 dintre ele au înregistrat scăderi ale speranței de viață pe parcursul anului trecut, „la o scară care a anulat anii de progres privind mortalitatea”, se arată în studiul realizat de Universitatea Oxford.

Datorită modului în care funcționează infecțiile cu Covid-19, aproape de fiecare dată, speranța de viață în rândul bărbaților a scăzut mai mult comparativ cu cea a femeilor. În aproximativ 11 țări dintre cele analizate, scăderea acelui parametru a fost mai mare de un an. Ca referință, pentru a crește speranța de viață cu un an, aceleași țări au avut nevoie de 5-6 ani de prosperitate, un progres anulat în 2020.

La extreme, bărbații din Statele Unite ale Americii au pierdut 2,2 ani din viață, în timp ce, în Lituania, pierderea a fost de 1,7 ani.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele