Ai crede că au murit, dar telefoanele Nokia continuă să fie la modă: cât de bine se vând

Ai crede că au murit, dar telefoanele Nokia continuă să fie la modă: cât de bine se vând

Nokia a fost cândva lider pe piața telefoanelor mobile, dar n-a reușit să țină pasul cu schimbările. Producătorul, însă, n-a dispărut complet de pe piață și se încăpățânează să rămână și-n acest business.

Nokia nu mai e de multă vreme un nume demn de menționat atunci când vine vorba de telefoane. Piața e dominată de giganți ca Samsung și Apple, dar și de producători chinezi ca Oppo sau Xiaomi. Totuși, HDM Global, compania din spatele Nokia, vrea să arate că se poate menține pe poziții.

A reușit în primul trimestru al anului 2021 să livreze mai multe telefoane decât în aceeași perioadă a anului trecut. Nokia arată, astfel, că poate rezista printre giganți și chiar e loc de creștere, chiar dacă acest salt nu e unul spectaculos.

Nokia continuă să vândă telefoane

Datele analizate de Counterpoint Research arată că Nokia a vândut în primele trei luni ale anului două milioane de telefoane. E o creștere față de primul trimestru din 2020 – când a livrat doar 1,7 milioane de modele, dar o scădere față de ultimele trei luni din 2020 – când reușise să vândă 2,8 milioane.

Te întrebi, probabil, de unde această scădere față de precedentul trimestru și de unde, totuși, creșterea față de primul trimestru al lui 2020.

Ei bine, Nokia a pierdut enorm  pe piața din India, una extrem de importantă pentru mai toți producătorii. Pe de altă parte, însă, vânzările au mers bine în Africa și-n anumite zone din Europa. Nokia nu se mai regăsește, însă, în top 10 producători de telefoane la nivel mondial.

A coborât pe locul al 11-lea, dar când vine vorba doar de telefoane inteligente e pe locul 18 la nivel mondial. Topul e dominat de Samsung, Apple, Oppo, vivo și Xiaomi.

Nokia anunța recent lansarea a șase noi telefoane, grupate în trei serii: e vorba de seria X – care reprezintă, cumva, vârfurile de gamă, G – ceva mai accesibile ca preț și C – cele mai ieftine modele.

Prețurile pornesc de la 89 de dolari – modelul Nokia C10, spre exemplu – și se opresc la 415 dolari – vârful de gamă X20. Deși compania din spatele Nokia insistă că aceste produse vin după ceva investiții în dezvoltare și cercetare, nu prea primești mare lucru. De fapt, nu primești mare lucru în comparație cu alte modele, pentru că la prețurile anunțate nici n-ar trebui să speri la mai mult.

Trebuie să remarci, în schimb, că vârfurile de gamă vin dotate cu 5G. Modelul X20, spre exemplu, e echipat cu procesorul Qualcomm’s Snapdragon 480 5G, rulează Android și vine cu garanția că, cel puțin pentru trei ani, beneficiezi de update-uri.

Citește și:
Etichete: