12 mart. 2021 | 17:47

Afacerea de miliarde de dolari pe care chinezii deja au pus ochii. Totul pleacă de la electronicele tale

ACTUALITATE
Afacerea de miliarde de dolari pe care chinezii deja au pus ochii. Totul pleacă de la electronicele tale

Chinezii au o oportunitate uriașă din a face bani de pe urma dispozitivelor inteligente care ies din uz și pe care oamenii le înlocuiesc cu altele mai performante, nou apărute pe piață.

Chinezii au șansa de a dezvolta o adevărată industrie de reciclare a deșeurilor electroncie. Se estimează că valoarea metalelor aruncate ca deșeuri electronice în China va avea o valoare de 23,8 miliarde de dolari până în 2030, sumă care ar putea fi recuperată prin reciclare și „exploatare urbană”, care este mai ieftină decât extragerea metalelor prin extracția minereului, potrivit Greenpeace East Asia.

Foarte mulți oameni vor să fie în pas cu tehnologia, motiv pentru care, la un anumit interval de timp, își schimbă laptopul, telefonul mobil, sau consola video, cu unele de generație nouă.

Totuși, majoritatea oamenilor nu se debarasează de vechile gadgeturi, din diverse motive. Acest lucru naște tone de deșeuri electronice, pe care chinezii le pot transforma, la propriu, în bani.

Rata de reciclare a smartphone-urilor din China este sub 2%

Cercetările efectuate de Greenpeace East Asia, o organizație neguvernamentală axată pe mediu, au estimat că rata de reciclare a smartphone-urilor din China este sub 2% – ceea ce înseamnă că doar două din 100 de telefoane vechi sunt reciclate corespunzător în loc să fie aruncate sau aruncate prin vreun sertar.

Se pare că reciclarea a 100 de milioane de telefoane ar putea, în teorie, să producă mai mult de 120 kg de aur, cu puritatea peste 99,9% după rafinare.

China a fost odată un teren de gunoi pentru produsele electronice aruncate în lume, orașul Guiyu din provincia Guangdong fiind cunoscut pentru mii de ateliere mici care au dezmembrat computere vechi și electronice pentru a extrage materiale pentru reciclare.

Dar acele zile au trecut în mare măsură de când guvernul chinez a interzis importurile de „gunoi străîn”, în încercarea de a proteja mediul înconjurător.

Societatea chineză are nevoie de campanii de conștientizare, pentru a fi de acord să recicleze smartphone-urile uzate

Experții susțin că, societatea chineză are nevoie de campanii de conștientizare, care să ii determine pe oameni să renunțe la vechile lor gadgeturi, atunci când le înlocuiesc și să le ofere industriei de reciclare.

De ce refuză oamenii să recicleze smartphone-urile?

„Spre deosebire de aparatele de aer condiționat și televizoarele, atunci când treceți la unul nou, este posibil să nu aveți suficient spațiu pentru a stoca cel vechi. Dar smartphone-urile sunt diferite, sunt minuscule și nu va deveni o problemă dacă o familie dorește să le stocheze mult timp ”, a spus Liu de la Greenpeace East Asia, care a adăugat că pentru unii consumatori este „inacceptabil din punct de vedere psihologic” să vadă dispozitivul pe care au cheltuit foarte mulți bani, ajunge să valoreze extrem de puțin ca material reciclat.

Richard Liu, director de sustenabilitate corporativă pentru grupul Huawei, a declarat că lucrează pentru a facilita reciclarea smartphone-urilor. „Unii lucrători care reciclează au descoperit că unele dintre telefoanele noastre vechi erau foarte greu de demontat, iar bateria s-ar rupe și arde în timpul procesului”, a spus el.