VIDEO Acești pantofi par din piele, dar nu sunt: invenția Adidas care se bazează pe ciuperci

VIDEO Acești pantofi par din piele, dar nu sunt: invenția Adidas care se bazează pe ciuperci

Adidas e un brand uriaș și poate demonstra că poate seta direcții extrem de sustenabile. Tocmai ce a anunțat o colecție Stan Smith, pantofi care doar par a fi din piele naturală.

Adidas, la fel ca alte companii mari, știe că resursele sunt limitate și vine cu soluții de sustenabilitate. Caută să recicleze cât mai mult, dar și să producă încălțăminte sport din surse alternative. Compania tocmai ce a anunțat primele perechi de pantofi sport fabricate din ciuperci.

E vorba de colecția Stan Smith – denumită Unleather. După cum îi spune numele, adidașii nu-s fabricați din piele naturală, ci dintr-o piele ecologică realizată din Mycelium, o specie de ciupercă foarte ușor de cultivat. E vorba, deocamdată, doar de un concept.  Dar n-ar fi exclus ca Adidas să înceapă producția de serie și să vândă așa ceva.

Adidas, pantofi care par din piele, dar sunt realizați din ciuperci

Parte din strategia Adidas, forțată de schimbările din natură și nu numai, e să folosească doar produse naturale la fabricarea produselor sale. Totul pentru a reduce impactul asupra mediului.

Reprezentanții companiei susțin că lansarea primei perechi de adidași fabricați din piele ecologică realizată din specia de ciupercă e un pas uriaș în lupta împotriva poluării cu plastic și nu numai. Adidas a mai venit cu produse realizate din materiale reciclate. A lansat colecția Futurecraft Loop în 2019 și apoi, în mai 2020, a anunțat parteneriatul cu Allbirds și s-a angajat să reducă emisiile de carbon.

Astfel, compania va folosi doar plastic reciclat până în 2024, ca parte din acest plan.

Specia de ciupercă din care Adidas a fabricat pielea ecologică a fost crescută pe o plantație din Olanda. Procesul e unul care durează mai bine de două săptămâni de când ciupercile se culeg și trec prin diverse procese. La final, se obține o piele ecologică, similară celei naturale.

Adidas nu e singura companie din domeniu care pledează pentru sustenabilitate și apărarea mediului prin reducerea plasticului și a emisiilor de carbon. Nike, principalul competitor, a lansat, de asemenea, adidați creați din gunoaiele produse de fabrici.

Nike Space Hippie, căci așa s-a numit colecția de pantofi sport, e un joc de cuvinte. „Spațiul” la care face referire compania e, de fapt, spațiul din fabricile sale, unde sunt creați atât pantofi, cât și munți de gunoaie rezultați din acest proces. Acum gunoiul devine material de bază pentru adidașii aceștia.