06 aug. 2021 | 12:57

Adevărul iese acum la iveală. Documentul pe care guvernanții ar vrea să nu îl vezi

ACTUALITATE
Adevărul iese acum la iveală. Documentul pe care guvernanții ar vrea să nu îl vezi

În ultimul an, autoritățile române au acționat prea puțin pentru a adopta măsuri fiscale menite să sprijine economia. Am ajuns la coada clasamentului statelor UE în această privință, arată o analiză recentă.

Deși pandemia de coronavirus a zdruncinat din temelii economia și societatea româneasca, autoritățile de la București nu au luat prea multe măsuri de sprijin fiscal, așa cum s-a întâmplat în alte state europene.

Din acest punct de vedere, suntem printre ultimele state membre UE, arată o analiză recentă efectuată de Profit.ro.

În total, cele 27 de state analizate (UE fără Polonia, la care se adaugă Marea Britanie) au introdus peste 1.000 de măsuri bugetare pentru a combate pandemia.

Fiecare stat a adoptat măsuri speciale pentru a diminua efectul coronacrizei asupra economiei naționale, însă în țara noastră spațiul de manevră al Guvernului a fost extrem de redus. Guvernanții au fost constrânși de un deficit bugetar deja îngrijorător de mare, motiv pentru care nu și-au permis să lărgească plaja de măsuri de sprijin economic.

România, codașă în UE

Măsurile fiscale au fost calculate în cazul României la 1% din PIB în acest an, la același nivel cu Luxemburg. Conform sursei citate, mai jos în UE se află doar Estonia, cu 0,7% din PIB.

„Potrivit datelor furnizate de instituțiile membre ale rețelei, impactul în deficitului bugetar al măsurilor fiscale s-a situat la 5% din PIB, în timp ce pentru 2021 este de 4% din PIB”, se arată în analiza citată.

Totuși, cifrele pentru anul în curs ar putea să crească și mai mult, odată cu eventuala
evoluție negativă a pandemiei de coronavirus, care ar impune necesitatea aplicării de noi măsuri de sprijin, așa cum s-a întâmplat în 2020.

Marea Britanie se situează cel mai bine în clasamentul statelor care au luat măsuri de spijin economic pentru a diminua impactul crizei sanitare globale. Autoritățile din Marea Britanie au adoptat măsuri de 13% din PIB.

Clasamentul e completat de Grecia și Irlanda, care se pot mândri cu 8% din PIB în măsuri de ajutorare a economiei în aceasta perioadă tulbure.

Au investit în sprijinirea economiei naționale și Slovenia și Ungaria. Ambele state au alocat măsuri în cuantum de câte 7% din PIB.

În schimb, țările cu cele mai reduse măsuri de sprijinire a economiei au fost România și Slovacia – 2%.