Adevăratele efecte ale încălzirii globale, dezvăluite: ce se întâmplă în România
Europa se confruntă cu un val de căldură și cu un disconfort termic ridicat. Și nouă, în România, ne dau bătăi de cap temperaturile extreme de ceva timp. Acestea ar fi efectele încălzirii globale.
Administrația Naţională de Meteorologie anunţă că temperatura medie a lunii iunie 2021 a avut valori cuprinse între 4,4 °C, la staţia meteorologică Vf. Omu şi 23,2 °C, la staţia meteorologică Timişoara. De asemenea, cea mai mare valoare a cantităţii totale de precipitaţii din luna iunie a fost de 285,2 mm, înregistrată la staţia meteorologică Galaţi, potrivit Hotnews.
”Temperatura medie a lunii iunie 2021 a avut valori cuprinse între 4,4 °C, la staţia meteorologică Vf. Omu şi 23,2 °C, la staţia meteorologică Timişoara. Cele mai mari valori, peste 22 °C, s-au înregistrat în jumătatea vestică a Banatului şi Crişanei şi în sud-vestul Olteniei. Mediile lunare de temperatură au fost cuprinse între 18 şi 22 °C în Moldova, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei şi Transilvaniei, precum şi pe areale extinse din Banat, Crişana şi Maramureş. În zona montană, temperaturile medii lunare au fost cuprinse între 10 şi 18 °C, iar pe crestele înalte, acestea au avut valori sub 10 °C, ajungând la staţia meteorologică Vf. Omu, la 4,4 °C”, a transmis ANM, citat de aceeași sursă.
Efectele încălzirii globale se văd din ce în ce mai mult
Sursa citată a precizat că abaterea temperaturii medii a aerului din luna iunie 2021 faţă de mediana intervalului de referinţă standard (1991-2020) a fost pozitivă în jumătatea vestică a ţării şi negativă în jumătatea estică.
ANM a analizat și încadrarea în clase de severitate a anomaliilor termice din luna iunie 2021 și a observat că regimul termic a fost cald pe areale extinse din Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, în sud-vestul Olteniei şi izolat în nord-estul Moldovei şi în zona montană. În nord-vestul Banatului şi în jumătatea vestică a Crişanei şi a Maramureşului, acesta a fost foarte cald şi extrem de cald.
Regimul termic a fost rece în Muntenia, Dobrogea, jumătatea sudică a Moldovei, local în Oltenia şi în unele zone montane. Izolat, în sudul Munteniei şi Dobrogea, regimul termic a fost foarte rece, în restul ţării încadrându-se în limite normale.
De asemenea, abaterea cantităţii de precipitaţii din luna iunie 2021 faţă de mediana intervalului de referinţă standard (1991-2020), calculată în procente, a fost pozitivă în jumătatea de est a ţării şi negativă în jumătatea vestică. Valori ridicate ale abaterii pozitive, peste 100%, s-au înregistrat pe areale din estul Munteniei şi Dobrogei, în sudul extrem al Moldovei şi izolat, în celelalte regiuni. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 378,5%, la staţia meteorologică Galaţi.
Instituţia a precizat că, în luna iunie, a fost depăşită temperatura maximă lunară, maximă absolută, la 27 de staţii meteorologice, cantitatea lunară de precipitaţii, maximă absolută, la șapte staţii meteorologice şi cantitatea de precipitaţii căzută în 24 de ore, maximă absolută, la două staţii meteorologice.
Aceste temperature extreme sunt datorate încălzirii globale. Greta Thunberg avertizează că „valul de căldură tocmai începe”, pe fondul temperaturilor record.